OPROEP: VERZAMELEN VAN ZUURDESEMSTALEN

Oproep: verzamelen van zuurdesemstalen

Oproep om als burger, (artisanale) bakker en hobbybakker te participeren in een grootschalig, innovatief onderzoek naar de microbiële soortdiversiteit van zuurdesems in bakkerijen en huishoudelijke omgevingen in Europa.

De onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie (IMDO) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) (http://imdo.vub.ac.be) start met een grootschalig Community Science project in het kader van het Horizon Europe project HealthFerm (https://www.healthferm.eu/). Binnen dit project wensen wij na te gaan welke diversiteit aan bacteriën en gisten aanwezig is in zuurdesems uit zowel (ambachtelijke) bakkerijen als in zuurdesems die door hobbybakkers thuis bereid en onderhouden worden.

Heeft u een zuurdesem die u regelmatig onderhoudt en wenst u deel te nemen aan dit wetenschappelijk onderzoek? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via sourdoughs@vub.be om een afspraak te maken om ons een kleine hoeveelheid zuurdesem te overhandigen voor hogergenoemd wetenschappelijk onderzoek.

Prof. Dr. ir. Luc De Vuyst, Prof. Dr. Stefan Weckx en ir. Thomas Gettemans