RECALL VAN GEPELD SESAMZAAD

Recall van Gepeld sesamzaad

Recall van Gepeld sesamzaad

Recent werd er een verboden pesticide (Ethyleenoxide) aangetroffen in sesamzaad uit India. Daarom werden grote partijen sesamzaad geblokkeerd door het FAVV. Het sesamzaad is echter ook bij de bakkers terechtgekomen.

Leveranciers die het sesamzaad (of producten die het sesamzaad bevatten) geleverd hebben zijn verplicht hun klanten hierover te informeren.

Dus indien u een mail ontvangen heeft van uw leverancier, dient u volgende acties te ondernemen. Het zijn richtlijnen die de bakker wettelijk verplicht is uit te voeren indien hij het betrokken zaad gehad of verwerkt heeft:

  • Indien u nog voorraad heeft van de betrokken lotnummers sesamzaden of zadenmixen, gelieve deze onmiddellijk te blokkeren en hierover contact op te nemen met uw leverancier.
  • Indien u het sesamzaad verder verwerkt heeft, dan dienen ook deze producten uit de handel genomen te worden en dient U tevens de traceerinformatie over te maken aan de plaatselijke controle eenheid van het FAVV. (Meldingsplicht)
  • Als u uw eigen producten (met het betrokken sesamzaad) rechtstreeks doorverkocht heeft aan de consument, dan dient een affiche te worden opgehangen in het verkooppunt om de consument te waarschuwen.
  • Eindproducten die met de betrokken lotnummers sesamzaad of zaadmixen werden geproduceerd kunnen eventueel weer in de handel gebracht worden. Dit enkel na een representatieve bemonstering en analyse op het product, zoals dit in de winkel terecht komt, waarbij uit het resultaat blijkt dat de MRL voor ethyleenoxide (inclusief 2-chloroethanol) niet wordt overschreden. Deze bemonstering en analyse dient steeds in overleg met de plaatselijke controle eenheid van het FAVV te gebeuren.  Deze procedure is enkel geschikt bij zeer grote partijen van producten met het sesamzaad.