UPDATE NA STRENGERE MAATREGELEN

Update na strengere maatregelen

Update na strengere maatregelen

In tegenstelling tot wat sommige media beweerden mogen voedingswinkels en dus ook bakkers openblijven. Hierover werd zonet een persbericht verstuurd. Vanuit de overheid ‘probeert men om deze namiddag een geactualiseerde FAQ te bezorgen’ waarin een en ander misschien nog duidelijker wordt. Toch willen we u nu reeds op basis van de beschikbare gegevens op de hoogte houden.

We adviseren onze leden om zoveel mogelijk maatregelen te treffen om te voorkomen dat klanten tezamen in de winkel staan. Beperking van het contact en afstand houden is de boodschap. De regel van 1 persoon per 10 m² en 30 minuten per klant in het Ministerieel Besluit zijn enkel opgenomen voor supermarkten; toch willen we adviseren om ook maatregelen te treffen zodat ook in onze winkels het contact beperkt blijft. Enkele tips:

  • Trek lijnen om de afstand (min. 1,5 meter) te verzekeren
  • Laat maximaal 3 tot 5 klanten tegelijk binnen in uw zaak
  • Stimuleer klanten om bestellingen op voorhand te laten doen
  • Probeer de verkoop zo snel mogelijk af te handelen
  • Stimuleer contactloos betalen  

Broodronde of aan huis bestellingen mag nog steeds en wordt door sommige collega’s gepromoot door deze dienstverlening tijdelijk gratis aan te bieden. Chocolatiers vallen volgens onze interpretatie onder voedingswinkels en zijn - aangezien ze in het weekend ook al mochten openblijven - dus ook nu niet verplicht te sluiten.

We merken dat sommige leden toch vrijwillig hun deuren sluiten. We dringen bij de federale regering dan ook aan om de Vlaamse sluitingspremie ook te laten gelden indien de handelaar zelf wenst te sluiten!

Onze sector zet alles op alles om de bevolking zo veilig mogelijk te voorzien van basisvoeding zoals brood.  #samentegencorona