IS BELGISCH BROOD HET LEKKERSTE VAN DE WERELD?

Is Belgisch brood het lekkerste van de wereld?

Is Belgisch brood het lekkerste van de wereld?

Van 20 tot 23 oktober 2019 neemt een Belgisch team bestaande uit bakker-leraar Stijn Van Kerckhoven van de school KOGEKA Geel en de kersvers afgestudeerde Berre Ceuppens, Belgisch kampioen Aspirant Baker 2017, deel aan de 7de editie van Mondial du Pain in het Franse Nantes. Tijdens dit WK voor bakkers wordt het team gecoacht door PIVA-leraar Frank Van Vaerenbergh – winnaar van het brons tijdens Mondial du Pain 2015 – en gesteund door Aspirant Baker, het promotiekanaal voor het bakkersberoep. 

Voor Berre Ceuppens is het meteen een straffe vuurdoop, want hij is pas afgestudeerd als bakker aan de scholengemeenschap KOGEGA/Sint-Jozef in Geel. Stijn Van Kerckhoven is er al sinds 2012 als leraar aan de slag en leerde Berre dus de kneepjes van het vak. Stijn is continu op zoek naar “nieuwe technieken en nieuwe recepten en deelt met veel plezier zijn passie en ideeën”, wat binnen KOGEKA/Sint-Jozef als innovatieve vakschool sterk gestimuleerd wordt. Deze competitie vormt voor hem als mentor een prachtige uitdaging. In de gedreven Berre vond hij daarbij een ideale assistent. Berre Ceuppens is pas in 2019 afgestudeerd als bakker, maar wordt door zijn mentor geroemd om zijn enthousiasme, passie en liefde voor het bakkersvak. Bovendien mag Berre zich al Belgisch kampioen Aspirant Baker 2017 en winnaar van de Internationale UIBC-prijs Viennoiserie (Valencia 2018) noemen.

Stijn en Berrre worden gecoacht door PIVA-leraar Frank Van Vaerenbergh. Frank verdiende zijn strepen als bakker en patissier in verschillende bakkerijen vooraleer hij in 2007 ook als leraar aan de slag ging bij de provinciale school PIVA. Zelf behaalde hij met PIVA-oud-leerlingen Jens de Jonghe en Lars Tilburghs in 2015 en 2016 respectievelijk brons en goud. “Leerkrachten nemen deel aan wedstrijden om hun vakmanschap op een hoger niveau te tillen. De ervaringen die ze opdoen, delen ze met collega’s en leerlingen. PIVA is bijzonder trots dat leerkrachten de uitdaging van een vakwedstrijd regelmatig aangaan. Wanneer één van onze leerkrachten gevraagd wordt om op wereldbekerniveau het Belgisch team te coachen is dat vooral een ongelooflijke eer en erkenning, zowel voor de leerkracht als voor de school”, stelt Bernard Gabriëls, technisch adviseur afdeling Bakkerij van PIVA.

Mikken op podiumplaats 
De 7de editie van dit WK voor bakkers gaat dit jaar door in het Franse Nantes. De deelnemers uit 16 verschillende landen moeten in een tijdspanne van tien uur o.a. twee soorten baguettes, verschillende sierbroden, nutritionele broden, croissants, vier soorten koffiekoeken, brioches, twee soorten belegde broodjes, brood typisch voor je land en een decoratief sierstuk in deeg bereiden. Al deze producten moeten voldoen aan het wedstrijdreglement. Dat bepaalt bijvoorbeeld dat je twaalf identieke croissants dient te presenteren die er niet alleen mooi uitzien en lekker van smaak zijn, maar ook exact 60 gr. moeten wegen.

In het verleden verzamelden de Belgische deelnemers aan Mondial du Pain al een hele reeks ereplaatsen en ook dit jaar weer mikken zij op een podiumplaats. In 2016 won de Belgische delegatie de “Best of Mondial du Pain” in Taiwan. Vorig jaar eindigden de Belgen nog tweede in China. Aan de “Best of Mondial du Pain” nemen telkens de 6 beste teams uit de “Mondial du Pain” van een jaar eerder deel.