Meer dan 450 jaar geleden vereeuwigde Pieter Bruegel de Oude de vlaai in zijn meesterwerk ‘Nederlandse Spreekwoorden’. Maar wat is het recept van de vlaai van Bruegel?
In het kader van het Bruegeljaar en onder het motto ‘Aan tafel met Bruegel: De vlaai van toen, de smaak van nu’, schotelde Streekproduct.be deze vraag voor aan een panel van kenners en geschiedkundigen.
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. De schilder wordt zowel in Vlaanderen als het buitenland gepast herdacht, want zelfs vandaag kleurt ‘Boeren-Bruegel’ nog steeds ons erfgoed, toerisme, onze cultuur én onze streekproducten. In dit kader gaat het Vlaamse erkenningslabel Streekproduct.be, dat deel uitmaakt van VLAM vzw, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, op zoek naar de oorsprong van het streekproduct dat Bruegel al die tijd terug in verf vereeuwigde: de vlaai.
Rondetafelgesprek
Maar wat maakt de vlaai nu zo lekker dat ze de zoete tand des tijds doorstaan heeft? Hierrond bestaan meerdere theorieën en verschillende regio's eigenen zich het verhaal toe. Om duidelijkheid te scheppen, organiseerde Streekproduct.be vrijdag 22 maart een rondetafelgesprek met zes doorwinterde vlaaikenners: Greet Draye van het Centrum Agrarische Geschiedenis, Ina Ruckebusch, wetenschappelijk medewerker van het Bakkerijmuseum Veurne, Tom De Ridder van de erfgoedcel Denderland, Marc Mees, kunsthistoricus, André Delcart, kenner culinair erfgoed en streekproducten en Jo Van Caenegem, Projectverantwoordelijke Steunpunt Streekproducten.
“Aan de hand van 16e en 17e eeuwse kookboeken en stukken uit het archief van Bakkerijmuseum Walter Plaetinck Zuidgasthuishoeve, hebben we oude vlaaienrecepten geanalyseerd om ze vervolgens te toetsen aan de vlaaien zoals Bruegel ze afbeeldde en hoe ze tot op de dag van vandaag geproduceerd worden”, vertelt Ina Ruckebusch van het Bakkerijmuseum Veurne. “Daarnaast hebben we ook schilderijen van tijdgenoten van Bruegel bestudeerd. Elke deelnemer heeft het vraagstuk vanuit zijn eigen expertise, ervaring en onderzoek uit het verleden kunnen belichten. Door deze kennis te delen, hopen we snel het mysterie rond de vlaai van Bruegel uit te klaren.”
Resultaten
De komende weken brengen de leden van de rondetafel al het materiaal samen om verder te bestuderen. Op 14 mei zullen de resultaten van hun onderzoek officieel bekendgemaakt worden in Aalst in het bijzijn van de erkende streekproducenten. Het wordt zonder twijfel een feestelijke onthulling waar menig zoetebek vast nu al watertandend naar uitkijkt.
Foto’s: © Streekproduct.be