DIGITALE INFOSESSIE 22/3: WAT BETEKENT KIEZEN VOOR BIO?

Digitale infosessie 22/3: wat betekent kiezen voor bio?

Digitale infosessie 22/3: wat betekent kiezen voor bio?

Europa wil tegen 2030 dat 25 procent van de landbouw biologisch is. Maar meer biolandbouw betekent ook meer bioproducten. Sectororganisatie BioForum wil jou als bakker warm maken om aan de slag te gaan met biobrood.

De marktvraag naar bio blijft stijgen, maar het aanbod volgt niet altijd even snel. Nochtans is er in bepaalde regio’s in Vlaanderen zeker potentieel voor meer biolandbouw. Het project Bio-clusters zoekt uit in welke regio’s er genoeg boeren geïnteresseerd zijn om de stap te zetten naar biologische landbouw. Bio-clusters is een gezamenlijk project van Boerenbond en BioForum, de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding.

Die regionale aanpak zorgt voor een lokale dynamiek. Kennis uitwisselen, een netwerk opbouwen, samen werken: het is allemaal eenvoudiger voor boeren uit dezelfde regio. Een aantal van de regio’s waar sinds 2020 een biocluster actief is, zet specifiek in op akkerbouw en graanteelt. Concreet gaat het om het Pajottenland, Haspengouw en Meetjesland-Leiestreek.

 

Bakkers gezocht

Boeren die kiezen voor bio, zoeken ook naar nieuwe afzetkanalen. Op dit moment is het aantal biogecertificeerde bakkerijen in Vlaanderen nog beperkt. Daar is dus nog veel winst te boeken. Een aantal bakkers zijn wel geïnteresseerd, maar ze laten zich tegenhouden door foute veronderstellingen. Één misverstand dat af en toe terugkomt is dat je een volledig aparte opslag- en productieruimte nodig hebt als je bio wil combineren met niet-bio.

Om de bioclusters rond akkerbouw tot een succesverhaal te maken, nodigen we niet-biologische bakkers uit om aan de slag te gaan met lokale biogranen. Zo vinden bioboeren en molenaars afzet voor hun producten en ontstaan er een mooi ketenverhaal. Een goed voorbeeld is de samenwerking tussen Artemeersmolen en biologische bakker Pain Pure. Je vindt hun verhaal op https://biomijnnatuur.be/nieuws/van-bioboterham-tot-graanhalm.

 

Wat betekent kiezen voor bio?

Op 22 maart 2022 organiseert BioForum een digitale infosessie voor geïnteresseerde ambachtelijke bakkerijen. Wat betekent het om als bakker voor bio te kiezen? Wat kan er en wat niet? Je komt het allemaal te weten. Daarnaast brengen bestaande biomolenaars en biobakkers getuigenissen over hun werk. Je kan je inschrijven voor deze infosessies op www.bioforum.be/nieuws/infosessie_biobakkers.

Je kan voor meer informatie ook altijd contact opnemen met Sofie Vandewijngaarden, die voor BioForum voedingsbedrijven adviseert. Dat kan via sofie.vandewijngaarden@bioforum.be of T 03 286 92 72.

 

© Kwestion voor BioForum.