Autocontrole
Wat is de Autocontrolegids (G-026)?
De gids is een door de bakkerijfederatie opgesteld en door het FAVV goedgekeurd hulpmiddel om aan de wettelijk vereisten voor hygiëne, traceerbaarheid en autocontrole te kunnen voldoen. De Autocontrolegids is gebaseerd op de oorspronkelijke HACCP-regelgeving, maar omvat ook de richtlijnen voor goede hygiëne praktijken (GHP), traceerbaarheid en meldingsplicht. Voor een aantal onderdelen van autocontrole (HACCP, gevarenanalyse, flowcharts,…) is het bovendien voldoende om te verwijzen naar de gids (G-026). Voorwaarde in dat geval is natuurlijk dat je de gids ook effectief in je bezit moet hebben.
Zijn er voordelen verbonden aan het auditeren mijn autocontrolesysteem?
Bakkers die beschikken over een gecertificeerd of gevalideerd autocontrolesysteem betalen een kleinere heffing aan het FAVV. Voor de bakkerijen in de detailhandel spreken we dan over de 'Smiley' indien men zich ook laat certificeren. Zij hebben een korting van 75 % op de normale jaarlijkse heffing. Bovendien wordt de controlefrequentie gehalveerd. Dit betekent dat deze bakkers in principe nog om de 6 jaren gecontroleerd worden door het voedselagentschap. (normale controlefrequentie voor bakkerijen is om de 3 jaren). Opgelet ! het certificaat voor de smiley is slechts 3 jaar geldig. er moet dus na de 3 jaren een audit plaatsvinden.
Moet worstenbrood gekoeld bewaard worden?
Ja, alle vleesbereidingen, ook gebakken worstenbrood, moeten gekoeld bewaard worden. De bewaartemperatuur voor bedrijven die hoofdzakelijk rechtstreeks aan de consument verkopen is 7°C in de kern. Worstenbroden die te koop aangeboden worden dienen ofwel gekoeld te zijn (max 7° C) ofwel warm te zijn aan minimum 60° C. Ook voor bedrijven die hoofdzakelijk aan andere bedrijven verkopen is de maximale temperatuur 7°C in de kern.
Val ik onder detailhandel of onder verwerking?
Iedereen die rechtstreeks aan de consument verkoopt valt onder detailhandel. Je kan beperkt leveren aan andere vestigingen ( zowel derden als eigen vestigingen) - afgekort als ‘VEN’s’- en toch in de sector detailhandel blijven indien aan 2 voorwaarden voldaan wordt: 1. De leveringen gebeuren binnen een straal van 80 km. rond de vestiging 2. EN de leveringen aan andere ‘VEN’s’ is beperkt tot 30 % van de omzet OF er wordt geleverd aan maximum 2 bijkomende EIGEN verkooppunten. (eigen VEN’s) Bedrijven in de sector detailhandel hebben recht op versoepelingen. indien niet voldaan wordt aan bovenstaande parameters, zit je in de sector ‘Verwerking’ en vervallen de versoepelingen.
Wat is een OCI?
OCI is de afkorting voor Onafhankelijke Certificeringinstelling. Dit is een onafhankelijk door het FAVV erkend bedrijf dat een audit van je autocontrolesysteem kan uitvoeren en een certificaat uitreiken. Certificering is een niet verplichte en betalende dienst. Wie zijn autocontrolesysteem laat certificeren krijgt evenwel een korting op de heffing van het FAVV.
Wat is meldingsplicht?
Elke bakker is verplicht het FAVV onmiddellijk in te lichten wanneer je denkt dat een product dat je ontvangen, geproduceerd of verkocht hebt, schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Breng je lokale controle-eenheid (LCE) op de hoogte - eerst telefonisch; EN - daarna per e-mail of fax via het meldingsformulier (www.favv.be > Professionelen > Meldingsplicht) Verwittig indien nodig alle klanten die het product gekocht of geconsumeerd hebben.
Ben ik verplicht om de autocontrolegids te kopen?
Neen, je bent niet verplicht om de gids te kopen, maar je bent wél verplicht de gids in je bezit te hebben. Ieder bedrijf moet een autocontrolesysteem (ACS) opstarten en toepassen. De gids is hiervoor een belangrijk hulpmiddel. Leden van Bakkers Vlaanderen kunnen de gids gratis ophalen op het secretariaat in Berchem of downloaden op onze site.
Wat is een voltijdse equivalent?
Een voltijdse equivalent is een werknemer die voltijds werkt of het equivalent daarvan. Bijvoorbeeld: 2 halftijdse werknemers worden beschouwd als 1 voltijdse. Praktijkvoorbeeld: je heb 7 mensen in dienst. 2 werken voltijds, 2 halftijds en 3 werken 1/3e. Dan heb je 7 werknemers, maar 4 voltijdse equivalenten. Dit is belangrijk voor de berekening van de heffing door het FAVV.
Wat is het verschil tussen een inspectie en een audit van je autocontrolesysteem?
Inspecties en een audits lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. Audits hebben als doel je autocontrolesysteem te laten certificeren of valideren en gebeuren altijd op vraag van de bakker. Audits zijn altijd betalend. Inspecties daarentegen gebeuren op initiatief van het FAVV en onaangekondigd. Afhankelijk van de sector en de risico’s voor de voedselveiligheid heeft het FAVV vastgelegd hoeveel inspecties er in een bepaalde sector gedaan moeten worden. Máár inspecties kunnen los daarvan ook om andere, meer specifieke, redenen gebeuren bijvoorbeeld na een klacht.
Brood
Aan welke wettelijke bepalingen moet een desembrood voldoen?
Volgens de Belgische wetgeving mag je brood ‘desem’ noemen van zodra er desem in zit, hoe weinig ook. Je moet het gebruikte percentage desem wel verplicht (kunnen) vermelden. Desembrood met bakkersgist en desempoeder, puur voor de desemsmaak is volgens heel wat bakkers geen authentieke manier van desembrood maken, omdat het desempoeder alleen wordt toegevoegd voor de smaak – terwijl desem normaal (een deel van) de gist vervangt. Er is inderdaad een wezenlijk verschil, het belangrijkste is dat je hierover eerlijk bent tegen jouw klant – anders ben je in strijd met de wetgeving rond misleidende reclame.
Hoeveel rogge moet er in roggebrood?
Anders dan je zou vermoeden heeft de wetgever hier geen percentages voor vastgelegd. Wel is het volgende van toepassing voor de naamgeving: De wet op de eerlijke handelspraktijken verbiedt een misleidende naamgeving. Een roggebrood met 10% roggebloem zou je dus als misleidend kunnen bestempelen.
De broodwet stelt het nog duidelijker. Wanneer een bloemmengsel gebruikt wordt dan moeten de verschillende bloemsoorten in afnemende volgorde, volgens hoeveelheid, in de benaming zitten. Een brood dat voor 60% uit rogge- en 40% tarwebloem bestaat, heet dus een rogge-tarwebrood. Wanneer meel van meerdere graansoorten gebruikt wordt, moeten ze vermeldt worden in afnemende volgorde van belangrijkheid waarin ze in het mengsel voorkomen. Indien een mengsel van tarwe- en roggemeel gebruikt wordt, mogen de benamingen aangevuld worden met het woord "masteluin".
Warm brood snijden een goed idee?
Het correct afkoelen van brood is een noodzakelijk onderdeel van de broodproductie. Belangrijk om rekening mee te houden als je brood snijdt. Zonder afkoeling wordt een brood veel sneller oudbakken.
Wanneer een brood afkoelt verdwijnt er vocht uit het brood. Ongesneden blijft er meer vocht in het brood dan wanneer het al in sneetjes gesneden is. In sneetjes verdampt er meer vocht waardoor het brood minder lang vers blijft en de korst minder krokant wordt. Bovendien bestaat de kans dat wanneer je het warm gesneden brood in de broodzak steekt de sneetjes aan elkaar zullen kleven.
Broodtip! Het beste resultaat verkrijg je door brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen in een ruimte van 20°C tot 25°C. Kortom, brood snijden wanneer het warm is komt de productkwaliteit niet ten goede.
Aan welke vereisten moet een broodzak voldoen?
Een broodzak en taartdoos moeten geschikt zijn voor de bewaring van voedsel. Dit moet vermeld staan op de verpakking. Dit kan door de tekst ‘geschikt voor levensmiddelen of door bijgevoegd logo. Het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, moet voorkomen dat de producten besmet kunnen geraken.
Hoeveel moet een brood volgens de wet wegen?
Dat bepaalt je als bakker zelf. Elk product dat de ingrediënten van brood bevat mag onder die naam verkocht worden. Ongeacht het gewicht. Je mag met andere woorden nog altijd broden van 400 g, 600 g en 800 g verkopen, maar ook broden met een ander gewicht.
Hoe duid ik mijn broodprijzen aan?
De broden dienen niet alleen een stukprijs, maar ook een prijs per kilogram en een juiste benaming te hebben. Logischerwijs wordt hierbij ook het gewicht van het brood aangeduid. De prijs moet bovendien duidelijk leesbaar en ondubbelzinnig zijn en zich op de betreffende producten, op de verpakking of in de nabijheid van het producten vinden. Een correcte prijsaanduiding zou bijvoorbeeld zijn: Volkorenbrood € 2,20 - 800 gram (€ 2,64/kg).
Wie bepaalt de broodprijs?
Elke bakker bepaalt zelf de prijs van zijn producten. Vroeger stelde de overheid een maximumprijs in, maar deze is sinds 1 juli 2004 afgeschaft. Vandaag kan je als bakker een eerlijke prijs vragen die in verhouding staat tot de kosten en het verrichte werk.
Wat is een merkbrood?
- Het brood moet een duidelijke benaming dragen en opvallend op de broodzak vermeld worden
- De mix mag een 50% mix of 100% mix zijn (er mag dus maximaal evenveel bloem toegevoegd worden als de hoeveelheid mix)
- Er mag enkel bloem, gist, water en eventueel zout toegevoegd zijn. Geen andere grondstoffen.
- Er dienen steeds broodzakken toegevoegd te worden bij iedere levering van mix voor merkbroden.
- De producent dient een aanvraagdossier in te dienen bij de Nationale Confederatie van de Brood en Banketbakkers P/A Iepersestraat 469, 8800 Roeselare om hun product te laten erkennen
- De levering van broodzakken en eventuele publiciteitsartikelen dienen afzonderlijk gefactureerd te worden tegen normale kostprijs
- Alle ontwikkelingskosten, algemene promotiekosten, kosten voor een goed doel, of andere kosten dienen in de prijs van de mix begrepen te zijn.
- Op de factuur dient na de omschrijving van de mix de term ‘mix voor merkbrood’ toegevoegd te worden
Energiecrisis
Tijdelijke werkloosheid energie inroepen?
Vanaf 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023 kunnen werkgevers beroep kunnen doen op een nieuwe vorm van tijdelijke werkloosheid - energie.
De tijdelijke werkloosheid kan aangevraagd worden voor arbeiders en voor bedienden.
Wil je als werkgever beroep doen op deze vorm van tijdelijke werkloosheid, dan dien je
- te bewijzen dat je een energie-intensief bedrijf bent;
- een voorafgaande meldingsprocedure na te leven.
Vormen van tijdelijke werkloosheid energie?
Afhankelijk van de concrete noodzaak kan je een regeling van volledige schorsing (= volledige stopzetting van de arbeidsprestaties) of van gedeeltelijke arbeid invoeren.
- volledige schorsing: voor maximum 4 weken (weliswaar onmiddellijk verlengbaar zonder verplichte werkweek, telkens voor 4 weken en uiterlijk tot en met 31.12.2022)
- gedeeltelijke arbeid: minder dan 3 arbeidsdagen per week of minder dan 1 arbeidsweek per 2 weken: voor maximum 3 maanden.
Opgelet: het is in deze regeling niet mogelijk om een regeling van gedeeltelijke arbeid met minstens 3 arbeidsdagen per week of minstens 1 arbeidsweek per 2 weken in te voeren.
Kan ik zomaar veranderen van energieleverancier?
Gezinnen, zelfstandigen en kleine kmo’s met een jaarlijks energieverbruik van minder dan 100.000 kWh elektriciteit of gas kunnen op elk moment gratis veranderen van energieleverancier. Men moet dan enkel rekening houden met een opzegtermijn van één maand. kmo’s met elektriciteits- of aardgasverbruik boven deze drempelwaarde moeten de contractuele voorwaarden inzake o.a. opzegtermijn en verbrekingsvergoeding respecteren. Sommige energieleveranciers rekenen wel de volledige jaarlijkse vaste vergoeding (administratieve- en ander kosten) aan, ook als je minder dan een jaar klant blijft. Hou daar dus rekening mee als je van leverancier wil veranderen.
Kunnen wij overtollige stroom van zonnepanelen verkopen of energie delen met buur-kmo’s?
Sinds 2022 kunnen eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen stroom verkopen/delen. Er zijn echter heel wat voorwaarden, zo moet je een digitale meter hebben, en elke locatie/deelnemer moet een contract hebben bij dezelfde elektriciteitsleverancier. Je vraagt bij jouw leverancier best na of er specifieke voorwaarden aan het energiedelen of de persoon-aan-persoon-verkoop verbonden zijn.
Mag de energieleverancier een waarborg vragen bij het afsluiten van een energiecontract?
Ja, dat mag. Sommige leveranciers vragen een waarborg omdat ze oordelen dat er bij de potentiële klant een bepaald risico op toekomstige betalingsproblemen is. Door een waarborg te vragen, bouwt de leverancier meer zekerheden in voor het geval er betalingsproblemen zouden zijn.De energieleverancier moet duidelijk maken wat het bedrag van de waarborg is (bijvoorbeeld enkele maanden verbruik). Hij moet ook meedelen wanneer de waarborg zal terugbetaald worden (bijvoorbeeld één maand na de slotfactuur). De waarborg wordt enkel volledig terugbetaald als alle energiefacturen betaald zijn. Indien je in gebreke blijft, wordt de waarborg gebruikt om de openstaande facturen en bijkomende kosten te betalen. De waarborg wordt op een geblokkeerde rekening gestort.
Wat als ik mijn energiefacturen niet meer kan betalen?
De sterk gestegen energieprijzen wegen op het bedrijfsresultaat van veel ondernemingen. Zowel de periodieke voorschotfacturen als de afrekeningen kunnen uit grote bedragen bestaan waarvan je misschien niet meer weet of en hoe je ze kan betalen. Als je vaststelt dat je jouw energiefactuur niet meer kan betalen, neem dan contact op met jouw energieleverancier. Dat doe je best nog voor de betalingstermijn van de energiefactuur verstreken is. Daarna kan het mogelijk te laat zijn om nog tot een oplossing te komen.
Als je tijdig contact opneemt met je energieleverancier, kan deze je uitstel tot betaling verlenen en eventueel een afbetalingsplan voorstellen. Energieleveranciers zijn niet verplicht om deze mogelijkheden te voorzien, maar hebben daar normaal gezien wel oren naar. Of men al dan niet uitstel van betaling of een afbetalingsplan wil aanvaarden zal ook functie zijn van de grootte van het verschuldigde bedrag, jouw historiek als klant, en een eventuele kredietwaardigheidscheck. Voor sommige ondernemers komt de energiefactuur bovenop stijgende loon- en grondstofkosten. In zo’n geval kan het aan te raden zijn een schuldherschikking of zelfs bescherming tegen schuldeisers te overwegen. Dyzo vzw kan je daar in bijstaan.
Wat bij een conflict met mijn energieleverancier?
Niet alleen particulieren, ook zelfstandigen, handelaars, vrije beroepen en kmo’s kunnen de Ombudsdienst Energie contacteren om een minnelijke regeling te vergemakkelijken voor een geschil met hun elektriciteits- of aardgasleverancier. Als je een geschil hebt over bv. facturen (voorschotfacturen of eindafrekeningen) of een verkeerd gelopen leverancierswissel dan kan je beroep doen op de Ombudsdienst. Dat kan ook in geval van geschillen met de netwerkbeheerder.Indien je een klacht indiende bij jouw leverancier en je ontving geen bevredigend antwoord na bv. meer dan 10 werkdagen in geval van betwisting van een factuur, dan kan je deze dienst inschakelen. De Ombudsdienst zal proberen om tot een minnelijke regeling te komen, maar dat is jammer genoeg niet altijd mogelijk. Na afloop van de bemiddelingsprocedure door de Ombudsdienst is nog steeds een gerechtelijke procedure mogelijk.
Zijn zonnepanelen interessant voor mij?
Veel ondernemingen investeerden reeds in zonnepanelen, maar toch blijft er nog een groot potentieel onbenut op daken van bedrijfsgebouwen. Zonnepanelen op bedrijfsdaken leveren tal van voordelen op. Er is de besparing op elektriciteitskosten die aanzienlijk is in tijden van hoge elektriciteitsprijzen, het bedrijf wordt minder afhankelijk van externe energieleveranciers, en het creëert een duurzaam en milieubewust imago. De zonnepanelen die op vandaag worden geplaatst garanderen een gebruikszekerheid tot 25 jaar.
Door de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen, is de investering snel terugverdiend. Veel bedrijven kunnen de opgewekte zonne-energie direct verbruiken, wat de terugverdientijd nog korter maakt. Voor een zonnepaneleninstallatie bij een kmo, zeker vanaf een bepaald vermogen, contacteer je best vooraf een gespecialiseerde firma. Deze zal een voorafgaande studie uitvoeren, o.a. om de gevolgen voor het elektriciteitsnet te bekijken, informeert je maatgericht over eventuele overheidssteun, en biedt vaak verschillende unieke kmo-formules voor financiering en afbetaling.
Heb ik een omgevingsvergunning nodig als ik zonnepanelen laat plaatsen?
In Vlaanderen geldt meestal een vrijstelling voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend of plat dak als:
- de zonnepanelen geïntegreerd zijn in het dak
- ze enkele centimeters boven het bestaande dak gemonteerd worden
- de zonnepanelen op een plat dak niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitkomen
- ze ongeveer in de zelfde helling liggen als het dak zelf
Meestal heeft men geen omgevingsvergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen op het dak, tenzij het zou gaan om een gebouw dat tot beschermd erfgoed behoort. Bij een zonnepaneleninstallatie op de grond is normaal gezien wel een omgevingsvergunning vereist.
Voorzichtigheidshalve raden wij aan om toch eerst vooraf te informeren bij de gemeente, want er zou eventueel een meldingsplicht kunnen bestaan.
Er zijn wel andere voorwaarden, zoals een keuring door een erkend controleorganisme en aanmelding bij de netbeheerder. En uw dak mag geen asbestdak zijn.
Hoe kan ik mijn energieverbruik in realtime monitoren?
Wie een digitale meter heeft, kan deze (laten) uitlezen. Dat kan op twee manieren.
1.Via de displays: raadpleeg hiervoor de handleidingen voor de digitale meters van Fluvius.
2.Via de twee lokale gebruikerspoorten P1 en S1.
- Via de P1-poort lees je je verbruik (in kWh), je actief vermogen (in kW) en enkele kwaliteitsgegevens seconde per seconde af.
- De S1-poort toont ruwe data aan een bijzonder hoge frequentie.
Beide poorten zijn geschikt om gedetailleerde verbruikersdata op te vragen en om huishoudelijke apparaten ‘slim’ aan te sturen. Je elektrotechnisch installateur kan hierbij helpen.
Er zijn ook voldoende toestellen beschikbaar op de markt die het energieverbruik in realtime kunnen monitoren. Een keuze maken tussen deze toestellen en welke in uw specifieke situatie het meest geschikt is, is niet eenvoudig. Laat je hiervoor bijstaan door uw elektrotechnisch installateur. Wees je er ook van bewust dat je een geruime tijd zal moeten monitoren. De uitdaging bestaat er vervolgens in om de data van de monitoring koppelen aan uw meta data, daar besluiten uit te trekken en de juiste beslissing te nemen. U laat zich hier best bijstaan door een vakman uit de elektro-sector.
De netbeheerder Fluvius ontwikkelde een handige online-toepassing, Mijn Fluvius, waarmee je je energieverbruik kan opvolgen. Deze applicatie werkt zowel voor aardgas als voor elektriciteit. De toepassing geeft uw verbruik weer, niet het bedrag in euro’s. Als je het verbruik in euro’s wil moet je een eenvoudige berekening maken aan de hand van het tarief dat je in die bepaalde periode betaalde voor elektriciteit en/of gas. Dat tarief vind je terug in je contract.