5 TIPS OM JE WINKEL TE BEVEILIGEN

5 tips om je winkel te beveiligen

5 tips om je winkel te beveiligen

Inbraken, winkeldiefstal, fraude, ... veel handelaars verliezen flink wat geld door deze plagen. Om je te beschermen gaat er niets boven preventieve maatregelen.

 

1. Stand van zaken


Een verstandige eerste stap bestaat erin om de diefstalgevoelige plekken van uw winkel in kaart te brengen. Denk aan de in- en uitgangen, opslagruimten, kassa, dode hoeken enz. Besteed aan elke plek voldoende aandacht. Vergeet daarbij zeker uw “kroonjuwelen” niet: goederen van grote waarde die het geliefkoosde doelwit van potentiële dieven zijn. Een “kwetsbaarheidskaart” van uw winkel opstellen is onontbeerlijk om vervolgens de juiste beveiligingsmiddelen te kiezen.

 

2. Investeer in videobewaking
 

Deze systemen zijn nu heel geavanceerd, met minuscule cameraatjes, gemakkelijke toegang via internet enz., maar ook … nogal prijzig. U scoort er op twee manieren mee: dieven worden afgeschrikt en als er iets gebeurt, heeft u het gezien. Iemand die zich geobserveerd weet, zal minder snel de daad bij het voornemen voegen. En opnames helpen u om de booswicht met de feiten te confronteren of de politie te helpen om de zaak op te lossen. Dat laatste is belangrijk als het om personeel gaat dat zichzelf “bedient” uit de kassa of producten uit de voorraad laat verdwijnen.

 

3. Geef winkeldieven geen kans
 

Er zijn allerlei efficiënte systemen om uw winkel te beveiligen, het komt erop aan te vinden wat u nodig hebt, binnen uw budget. Het diefstalalarm komt op de eerste plaats. Afhankelijk van de te beschermen goederen zijn er heel wat types mogelijk. Detectiepoortjes zijn altijd een goed idee. Sommige installaties zijn heel goed zichtbaar om dieven af te schrikken, andere eerder discreet om een verrassingseffect te creëren en gauwdieven op heterdaad te betrappen.
 

4. Bescherm uw winkel tegen inbraken
 

Het diefstalrisico verdwijnt niet als uw winkel gesloten is, integendeel zelfs! De juiste uitrusting is belangrijk: een metalen rolluik, veiligheidsrolluiken, koffers, metalen staven of geblindeerde deuren. Nadeel: aan een dergelijke uitrusting hangt vaak een fors prijskaartje … Toch is het sop de kool meestal wel waard. Afhankelijk van de grootte van uw winkel, de aard van de verkochte goederen en uw beveiligingsbudget kan u ook een bewakingsfirma inschakelen.
 

5. Enkele “best practices”
 

Om te beginnen is het een goed idee om cash geld zoveel mogelijk te beperken in de winkel. Spoor uw klanten daarom aan om elektronisch te betalen. Vergeet ook niet om uw verzekeringen na te kijken. Bent u voldoende ingedekt voor alle situaties? Uw advsieur kan u zeker nuttige tips geven. Aarzel ten slotte niet om een beroep te doen op een beveiligingsexpert, die u bij elke stap zal begeleiden.