ADRIAAN BROUWERTAART: EEN LEKKERNIJ UIT OUDENAARDE

Adriaan Brouwertaart: een lekkernij uit Oudenaarde

Adriaan Brouwertaart: een lekkernij uit Oudenaarde

Al sinds 1954 worden in Oudenaarde de Adriaan Brouwerbierfeesten georganiseerd, maar wist je dat de stad ook een eigen taart heeft als ode aan haar bekende schilder? In deze blog lees je meer over de heerlijke Adriaan Brouwertaart.

Wie was Adriaan Brouwer eigenlijk?

Adriaan Brouwer was meer dan waarschijnlijk geboren en getogen in de Oost-Vlaamse stad Oudenaarde. Al tijdens zijn leven was hij naast een succesvol schilder, ook een soort van volksheld. En dat had alles te maken met het onderwerp van zijn schilderen: volkse biertaferelen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de inwoners van Oudenaarde de man ieder jaar opnieuw eren met de volkse Adriaan Brouwerbierfeesten. De feesten zijn een lokale traditie geworden die tot op heden wordt standgehouden.‍

Wat is Adriaan Brouwertaart precies?

En ja, een jaartje na de eerste editie van de Adriaan Brouwerbierfeesten kwam er dus ook de heerlijke Adriaan Brouwertaart. Het was de patissier Albert De Cridts die in 1955 met al z’n creativiteit op de proppen kwam met de eerste taart, waarna ook andere bakkers in Oudenaarde begonnen met de verkoop.

De Adriaan Brouwertaart kan je beschrijven als een traditionele frangipanetaart, maar dan met een fris en creatief extraatje van ananas. Het formaat kan zelfs variëren. Afhankelijk van jouw wens, kan je de taart kopen in kleine ovale vormen, een ronde taart voor 6 tot 10 personen of gebakken op grote platen.‍

Waar kan je Adriaan Brouwertaart kopen?

Alle deelnemende bakkers in Oudenaarde verkopen de Adriaan Brouwertaart. Bij Bakkers Vlaanderen vind je hier alvast een lijst van verschillende warme bakkers in Oudenaarde. Bij een van hen kan je ongetwijfeld terecht voor deze lekkere taart met een rijke historiek.