AVONDETEN MET BROOD: ENKELE TIPS

Avondeten met brood: enkele tips

Avondeten met brood: enkele tips

Brood is voor velen een vast onderdeel van het ontbijt of de lunch. Toch ontdekken steeds meer mensen ook avondeten met brood. In deze blog geven we jou enkele ideeën en receptjes om aan de slag te gaan met jouw (oud) brood!

 

  • Broodlasagne

Brood weggooien? Dat is een hoofdzonde! Daarom is het beter om een alternatief te zoeken voor jouw oud brood. En dan denken we meteen aan bijvoorbeeld broodlasagne! Deze creatieve oplossing is niet alleen lekker, maar ook genoeg voor een gezin van vier personen. Hier geven we jou even het recept:

  1. Warm eerst de oven op tot 180 °C.
  2. Roerbak 400 gram spinazie.
  3. Meng 2 deciliter crème fraîche met een snufje zout, een beetje peper en dille of basilicum.
  4. Rol zo’n 9 sneetjes brood plat met een deegroller.
  5. Vet de ovenschaal in met olie of boter.
  6. Leg eerst het laagje crème fraîche in de ovenschaal, daarna de spinazie, een beetje tonijn en het brood.
  7. Herhaal dit nog eens twee keer en eindig met het brood.
  8. Strooi 40 gram pijnboompitjes over het geheel.
  9. Laat de broodlasagne 20 minuten bakken.

 

  • Broodtorentjes

Voor broodtorentjes hoef je 4 oude sneden brood eerst te ontdoen van de korsten, waarna je de rest in kleine blokjes snijdt. Daarna klop je een viertal eieren los in een kom en meng je ze met 100 gram geraspte kaas, twee eetlepels fijngehakte bieslook en platte peterselie.

Vervolgens voeg je blokjes brood toe, kruid je alles af met peper en zout en laat je het geheel zo’n 10 minuutjes staan. Warm je oven voor tot 200 °C en vet ondertussen bakvormpjes in met boter. Doe het broodmengsel in de bakvormen en zet ze op de bakplaat van de oven. Na zo’n klein half uurtje heb je mooie goudbruine en gare broodtorentjes.

 

  • Broodtaart

Laat het woord ‘taart’ je niet in de war brengen. Een broodtaart is wel degelijk een volwaardig avondmaal en geen dessert. Een hartige broodtaart kan je op zo’n 10 minuutjes bereiden, met een baktijd van een 30 tot 35 minuutjes. Een snelle hap dus. Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snij één ciabatta in blokjes en giet er zo’n 50 ml melk over.
  3. Laat het geheel 5 minuutjes trekken.
  4. Klop 5 eieren in een kom los met 125 ml zure room en versgemalen peper.
  5. Roer 125 gram pecorino of belegen kaas samen met rozemarijnnaaldjes doorheen de kom eieren.
  6. Voeg de blokjes ciabatta toe.
  7. Doe het geheel in een taartbakvorm.
  8. Duw 500 gram kerstomaatjes met de bolle kant naar boven in het geheel.
  9. Bak de taart 30 tot 35 minuutjes goudbruin in de oven.

 

Vind nu een ambachtelijk brood bij een warme bakker in jouw buurt!

 

Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker bij jou in de buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.