BAKKERIJ ST-ANNA VERKOZEN TOT 'BESTE BAKKER VAN VLAANDEREN'

Bakkerij St-Anna verkozen tot 'Beste Bakker van Vlaanderen'

Bakkerij St-Anna verkozen tot 'Beste Bakker van Vlaanderen'

Het Nieuwsblad en Bakkers Vlaanderen gingen samen met Nostalgie op zoek naar de Beste Bakker van elke gemeente en van Vlaanderen. Ruim 50.000 mensen brachten hun stem uit. Bakkerij Sint-Anna uit Zottegem werd verkozen tot Beste Bakker van Vlaanderen.   

Vijf provinciewinnaars kregen op woensdag en donderdag het bezoek van de jury. Deze bestond uit Eddy Van Damme die voorzitter is van Bakkers Vlaanderen, Nostalgie-stem én tegenstandster van calorieën tellen Astrid Phillips, culinair journalist Chris Snick die in zijn studentenjaren bakkershulp was én fotograaf Kris Van Exel die opgroeide in de bakkerij van zijn vader. Om perfect te kunnen vergelijken, vroegen ze telkens een basispakket dat de bakker nog kon aanvullen met eigen specialiteiten. Bij de broden moesten er zeker witte en bruine boterhammen zijn, bij de koeken een croissant, bij de patisserie een eclair en bij de pistolets een simpele witte pistolet.

Na 460 kilometer op Vlaamse wegen én de vaststelling dat we verdomd goeie bakkers hebben die elkaar het ovenvuur aan de schenen leggen, viel de keuze op bakkerij St-Anna uit Zottegem. “Mijn geheim? Mijn vrouw, een goed team én het feit dat ik niet van half werk hou", zegt bakker Bart in de krant Het Nieuwsblad. Bart startte de zaak 32 jaar geleden met zijn vrouw Christel (51). “We namen de zaak van mijn vader over. Ik hou wel van een beetje traditie. Maar van blijven trappelen dan weer helemaal niet. De lat ligt hoog. In de eerste plaats voor mezelf. Dus denk ik graag vooruit en probeer ik ook al eens iets uit."

"Zo verkocht ik tijdens de feestdagen coronavaccins: kleine flesjes jenever met daarop een marsepeinen mannetje. Ik twijfelde even of ik het wel zou doen, maar uiteindelijk was het een succes. Zelfs de verpleegsters van het ziekenhuis kwamen er kopen. Mijn pa had vroeger nog twee andere winkels. Ik heb die verkocht. Net zoals ik ook geen broodautomaten wil. Alle respect voor collega’s die het wel doen, maar ik wil me focussen op één iets: deze winkel. Zo kan ik het best werken en constant kwaliteit leven. We vormen een mooi team, ik ben daar trots op. En daar pluk je uiteindelijk de vruchten van, zoals nu.”

 

Provinciewinnaars 

Antwerpen
Bakkerij Van Bedaf, Essen 

Vlaams-Brabant 
Bakkerij Heidi, Ternat 

Limburg 
Bakkerij Swerten, Heers 

West-Vlaanderen 
Bakkerij Wim, Ingelmunster 

Campagnewinnaar 

Bakkerij Van Thillo (Essen-Kalmthout-Hoogstraten) wint de campagneprijs voor de leukste actie of het tofste filmpje. Ook zij krijgen een cheque van 1.000 euro. 

Bron: HNB - Foto's Kris Van Exel