KAN JE BROOD ZONDER GIST KOPEN?

Kan je brood zonder gist kopen?

Kan je brood zonder gist kopen?

Voor vele mensen is gist onlosmakelijk verbonden met het bakken van brood. Maar is dit wel zo? Waar wordt brood eigenlijk van gemaakt? En is gist wel degelijk onmisbaar? We kunnen alvast een tipje van de sluier oplichten door je te vertellen dat gist een belangrijk ingrediënt is in de bereiding van vele broden. Maar onmisbaar, neen. Je kunt bij de bakker namelijk ook een brood zonder gist kopen. In de meeste gevallen gaat het dan om een brood gemaakt met desem of een brood met natriumbicarbonaat als rijsmiddel. Maar gedaan met gissen… hier zijn de feiten.

Maar waarom zou je voor een brood zonder gist kiezen?

 

  • Back to the basics: Door te kiezen voor een brood zonder gist, ga je eigenlijk back to the basics. Zeker als je voor een zuurdesembrood gaat. Gist werd vroeger namelijk niet gebruikt in het bereiden van brood. Desem was toen het rijsmiddel. Omdat het bereiden van brood met desem echter een tijdrovend proces is, verdween desem naar de achtergrond en nam gist als rijskoning het heft in handen. Heel wat mensen willen nu echter back to the basics en hebben graag wat extra over om een 'natuurlijk' en 'ambachtelijk' brood zonder gist te kopen. Desembrood is tegenwoordig zelfs zo trendy dat het met verschillende smaken wordt aangeboden.
     
  • Gistallergie: In sommige gevallen is het kiezen van een brood zonder gist ook een pure noodzaak. We hebben het dan over mensen die last hebben van een zogenaamde gistallergie of beter gezegd een gistintolerantie. Bij deze mensen veroorzaakt het consumeren van gist maag- en darmklachten. Alternatieven zijn voor deze mensen soms zuurdesembroden of, zie hieronder, broden gemaakt met natriumbicarbonaat als rijsmiddel.

Alternatieven voor brood zonder gist


Gelukkig zijn er nog alternatieven voor brood zonder gist. Wij stellen er graag enkele voor.

  • Zuurdesembrood: De bekendste broden zonder gist zijn zonder twijfel de zuurdesembroden of ook wel desembroden genoemd. Zoals de naam al aangeeft is desem een cruciaal ingrediënt bij het bereiden van dit brood. Desem gaat hierbij de rol van gist als rijsmiddel vervangen. Desem ontstaat door meel/bloem en water te mengen en het papje vervolgens enkele uren tot enkele dagen te laten rijzen. Soms worden hierbij nog andere ingrediënten toegevoegd om de desem en het latere brood een bepaalde smaak te geven.

    Zuurdesembrood brood zonder gist kopen
     
  • Natriumbicarbonaat: Een andere mogelijkheid is om voor brood te kiezen dat met natriumbicarbonaat werd gemaakt. Natriumbicarbonaat kennen we ook als backing soda of baksoda. Het natriumcarbonaat gaat hierbij de rol van gist overnemen. Het grote verschil is dat het rijsproces tijdens het bakken in de oven plaatsvindt en niet voor het eigenlijke bakproces zoals bij gist. Wel heb je voor het bereiden van brood met backing soda een zuur nodig, vaak karnemelk, om het rijsproces in werking te laten treden.

 

Een brood zonder gist kopen via Bakkers Vlaanderen

Ben je op zoek naar een brood zonder gist? Ook zo'n fan van zuurdesembrood? Check dan zeker eens het platform van Bakkers Vlaanderen om in jouw buurt een ambachtelijke bakker te vinden die broden zonder gist verkoopt.