CROISSANT OORSPRONG: KOMT DEZE LEKKERNIJ NIET UIT FRANKRIJK?

Croissant oorsprong: komt deze lekkernij niet uit Frankrijk?

Croissant oorsprong: komt deze lekkernij niet uit Frankrijk?

Spoiler: de befaamde croissant zag niet in Frankrijk het levenslicht. Waar het appetijtelijke broodje dan wel vandaan komt, lees je in deze blog. Ook hebben we het over de bestanddelen waaruit de croissant bestaat.

 

Waar komt een croissant vandaan?

 

Alvast niet uit Frankrijk, dat kunnen we jou nu al vertellen. Rond de oorsprong van de croissant bestaat namelijk een hele legende die hoegenaamd niets met Frankrijk heeft te maken.

Zo is de croissant volgens de legende ontstaan in de oorlog tussen het toenmalige aartshertogdom Oostenrijk en het Ottomaanse rijk, meer bepaald tijdens de belegering van Wenen in 1683.

De Ottomanen groeven destijds een tunnel onder de stad, die per toeval uitkwam in een bakkerij. Het personeel, dat uiteraard vroeg aan het werk was, kon al snel alarm slaan. Daardoor kreeg het Oostenrijkse leger de kans om de aanval af te slaan.

Om hun overwinning te vieren, maakten de bakkers een broodje als overwinningssymbool. Dat broodje kreeg – om het mes nog wat dieper in de wonde te steken – de vorm van een halvemaan, het symbool van de Ottomanen.

 

Waarom gaan de Fransen met de eer lopen?

 

In 1839 startte de Weense zakenman August Zang een bakkerij genaamd Boulangerie Viennoise in Parijs. Daar verkocht hij typische Weense broden en lekkernijen, waaronder de kipferl, de voorloper van de croissant.

Het appetijtelijke broodje viel in de smaak bij de Fransen, die het onmiddellijk hernoemden naar croissant, wat ook weer verwijst naar de vorm van de halvemaan.

 

Hoe wordt een croissant gemaakt?

 

Een van de belangrijkste bestanddelen van een croissant is bladerdeeg gemaakt van tarwebloem. Andere ingrediënten zijn suiker, gist en melk. Een tip: een goede croissant herken je aan de geur van roomboter. Mmm. Wij krijgen er alvast zin in.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Wil je graag een croissant kopen? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.