GESTREKEN MASTELLEN GENT: PROEF ZE NU!

Gestreken mastellen Gent: proef ze nu!

Gestreken mastellen Gent: proef ze nu!

Ben je benieuwd naar de smaak van gestreken mastellen in Gent? In deze blog kan je meer lezen over de oorsprong, de smaak en het verschil met gewone mastellen. Bovendien kom je te weten waar je gestreken mastellen in Gent kan kopen.

Wat is de mastel precies?

Eigenlijk is de mastel niet alleen een Gentse lekkernij, maar een traditioneel Vlaams broodje. Vandaag vind je de mastel alleen nog bij warme bakkers in Oost-Vlaanderen, maar vroeger kon je het zelfs in Brussel en het Pajottenland kopen.

Door de ronde vorm lijkt de mastel een beetje op een bagel of donut en wordt gemaakt van bloem, melk, boter, suiker en kaneel. Al kan je een gewone mastel en een Gentse mastel helemaal niet vergelijken.

Wat is het verschil tussen een gewone mastel en de Gentse mastel?

Zo is de Gentse mastel een ‘platgestreken’ variant van de gewone mastel. Vooraleer je fantasie doldraait: dat strijken mag je gerust letterlijk nemen.

Om een Gentse mastel te bereiden, snij je immers een gewone pastel in twee. Daarna smeer je de stukken aan beide kanten in met boter en bruine suiker. Vervolgens strijk je – met een echt strijkijzer – de twee stukken aan de hand van stroken aluminiumfolie.

Zo krijgt de Gentse mastel z’n typische platte vorm en kan jij genieten van de bruine suiker die volledig gekaramelliseerd is.

Waar kan je mastel kopen?

Jarenlang kan je alleen tijdens de Patersholfeesten genieten van de mastel. Kan je echter niet wachten op de zoete lekkernij te proeven? Dan kan je ‘m het hele jaar door vinden bij Pietersbar, het museumcafé in de Sint-Pietersabdij.

Wil je nog meer Gentse zoetigheden kopen? Dan vind je bij Bakkers Vlaanderen bovendien ook een lijst van alle warme bakkers in Gent.