HOE WORD JE BAKKER?

Hoe word je bakker?

Hoe word je bakker?

Waar kan je het vak van ambachtelijke bakker het best leren? En moet je eigenlijk nog wel over een diploma beschikken om jezelf bakker te mogen noemen? Op die vragen bieden wij in deze blog graag een uitgebreid antwoord.


Welke opleidingen kan je volgen?


Bakkerijschool

De beste manier om je het beroep van bakker eigen te maken, is een opleiding volgen aan een erenommeerde bakkerijschool. En ons land telt er zo wel enkelen. Echte vakmensen en gastdocenten die gepassioneerd zijn door hun beroep, zetten er de lijnen uit.

Tijdens de brede algemene vorming en praktijkopleiding start je uiteraard met de basis van brood bakken. Zo leer je werken met de machines en de producten en leer je op een hygiënische en verantwoorde manier omgaan met de soorten brood, taart en gebak.

Gaandeweg kan je jezelf tijdens de praktijkopleiding zelfs meer en meer specialiseren tot meesterbakker, topchocolatier en zelfs chef-patissier. Kortom: je krijgt de nodige theoretische en praktische basis om uit te blinken in jouw vak.


Examencommissie

Als je al een bepaalde leeftijd hebt bereikt of je hebt niet meer de mogelijkheid om een degelijke opleiding te starten, dan is er ook nog altijd de mogelijkheid om via de examencommissie een bakkersdiploma te behalen.

Hou daarbij wel in het achterhoofd dat je via de examencommissie enkel een theoretische basis meekrijgt. Praktijklessen worden dus volledig over het hoofd gezien. Zoals je zelf wel weet, is dat aspect van een bakkersopleiding net het belangrijkste om uit te blinken in het vak.

We raden dus af om via de examencommissie een diploma te behalen. Het is misschien de snelste manier, maar je mist een degelijke praktische basis die in vele bakkerijen vereist wordt om aan de slag te mogen gaan.‍


Is het beroep van bakker nog steeds beschermd?

Voor een hele reeks beroepen, waaronder brood- en banketbakker, was naast de basiskennis ook specifieke beroepskennis vereist om het beroep te mogen uitoefenen. Je leest het goed: was. Verleden tijd dus.

Sinds 1 januari 2018 is de vestigingswet voor gereglementeerde beroepen afgeschaft. Dat betekent dat voortaan iedereen het beroep van brood- en banketbakker mag uitoefenen, zonder dat je daarvoor de beroepskennis moet kunnen aantonen.

Waarom? We besparen jou de details, maar het heeft voornamelijk te maken met de Europese wetgeving. Vlaanderen mag namelijk niet langer dezelfde strenge voorwaarden opleggen aan EU-onderdanen wanneer die zich hier willen vestigen.

Het mag uiteraard niet de bedoeling zijn dat de kwaliteit van onze bakkers naar beneden gaat. Daarom verzekert de Vlaamse Overheid de kwaliteit met controles. Denk maar aan FAVV, FAGG, kwaliteitslabels, enzovoort.‍


Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

Ben je op zoek naar een warme bakker in jouw buurt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.