6 X LEKKER EN GEZOND BROODBELEG

6 x Lekker en gezond broodbeleg

6 x Lekker en gezond broodbeleg

Een goed startpunt om lekker en gezond broodbeleg te kiezen, is de Schijf van Vijf. De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd model dat je een idee wilt geven van hoe je gezond door het leven kunt gaan op gebied van voeding. Het deelt onze voeding op in 5 verschillende categorieën: groente en fruit, smeer- en bereidingsvetten, vis/peulvruchten/vlees/ei/noten en zuivel, brood/graanproducten en aardappelen en dranken. Volg je deze schijf dan krijg je de optimale combinatie van voedingsstoffen binnen. Je zou dus kunnen op zoek gaan naar een antwoord op de vraag "Welk broodbeleg staat in de Schijf van Vijf?" en dat is exact wat we in dit artikel gaan doen. Hieronder vind je namelijk 6 x lekker en gezond broodbeleg dat past binnen het idee van de Schijf.

1. Zalm met guacamole of bieslook

Lekker en gezond broodbeleg zalm met guacamole of bieslook

Met vis zit je altijd goed. Zeker als het om vette vis gaat zoals makreel, forel of zalm omdat de vetten hierin grotendeels gezonde (lees onverzadigde) vetten zijn. Om toch iets origineler en nog lekkerder uit de hoek te komen, durven we weleens voor de volgende varianten te gaan. Allereerst zijn we helemaal weg van zalm met guacamole of een andere avocadomousse. Zalm en avocado gaan immers perfect samen. Een tweede optie is om je gerookte zalm met wat Griekse yoghurt, honing, peper en zout, bieslook, limoensap en wat mosterd te mengen. Je krijgt hierdoor een fruitige, frisse en gezonde zalmsalade.

2. Notenpasta

Even eenvoudig als lekker en gezond is notenpasta als broodbeleg. Zeker als je deze pasta dan nog eens combineert met bijvoorbeeld een lekker notenpasta. Notenpasta past perfect in de schijf van de peulvruchten, vis en noten en is bijzonder makkelijk zelf te maken. Je kunt deze pasta trouwens gewoon van iedere notensoort maken. Zo maak je met 100 gram amandelen, walnoten of pindanoten ongeveer 100 gram notenpasta. Laat de noten een aantal minuten roosteren in de oven. Steek ze vervolgens 15 minuten in de blender en klaar is Kees!

3. Gezonde choco

Ben jij ook zo verslaafd aan het zwarte goud, maar weet je net als ik dat je dit niet echt gezond broodbeleg kunt noemen. Wel, we hebben een alternatief dat je zeker eens moet proberen en dat een stuk gezonder is. Neem gewoon wat hazelnoten (150 gram). Rooster ze net zoals bij de notenpasta in de oven en gooi ze nadien 10 minuten in de blender. Voeg 50 gram cacaopoeder, 100 ml amandelmelk, 80 ml ahornsiroop en een snuifje zout toe. En nog enkele minuutjes mengen maar. Wil je het vloeibaarder kan je wat extra amandelmelk toevoegen. Wil je het zoeter, wat extra ahornsiroop.

4. Geitenkaas met aardbei

Lekker en gezond broodbeleg geitenkaas met aardbei

Dat geitenkaas goed samengaat met iets zoet hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Zo kan je gaan voor geitenkaas met wat honing of vijgenconfituur, maar kan je het ook helemaal gezond maken door geitenkaas met aardbei te combineren. Het zoete van de schijfjes aardbei past perfect bij je laagje geitenkaas. Wij combineren dit graag met een donkere broodsoort.

5. Huttenkäse

Als we aan lekker en gezond broodbeleg denken, dan moet huttenkäse daar gewoon bij. Weinig vetten en veel eiwitten… dat klinkt als muziek in de oren! Bovendien gaat het hier om een zachte kaas met een neutrale smaak waardoor je deze met heel wat lekkers kunt combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van radijsjes, tomaten en pesto, een gekookt ei of zelfs avocado. Met huttenkäse kun je jouw eigen fantasie de vrije loop laten. Op een geroosterd stukje brood, met wat volkorenbrood of met een notenbrood. Prachtig en veelzijdig stukje gezond beleg!

6. Mager vlees

Ook de liefhebbers van een stukje vlees zijn we niet uit het oog verloren in onze lijst van lekker en gezond broodbeleg. Wil je het echt gezond houden, ga dan voor een stukje mager vlees. Vaak vormen deze vleessoorten een bron van eiwitten, vitamines en mineralen en tellen ze weinig verzadigde vetten. Goede voorbeelden hiervan zijn kippenwit, kalkoenwit, rosbief en gerookt paardenvlees.

Bij lekker en gezond broodbeleg hoort een lekker stukje brood

Voor ieder broodbeleg is er wel een brood op maat. En niets lekkerder dan dit brood vers bij je plaatselijke bakker te kopen. Bij Bakkers Vlaanderen vertellen we je graag welke ambachtelijke bakkers bij jou in de buurt te vinden zijn.