MANEBLUSSERTJES: KOEKJES MET VERHAAL

Maneblussertjes: koekjes met verhaal

Maneblussertjes: koekjes met verhaal

Het loont altijd de moeite om een bezoekje te brengen aan Mechelen: de mooie Sint-Romboutstoren, de Middeleeuwse huisjes en steegjes, enzovoort. En wie een lekker souvenirtje wil hebben, kan maneblussertjes kopen. Lees er meer over in deze blog.
 

Wat zijn maneblussertjes?

Maneblussertjes zijn koekjes die hun naam te denken hebben aan de eeuwenoude stadslegende van Mechelen. Alles begon in de nacht van 27 op 28 januari 1687. Toen kwam een niet-zo-nuchtere kroegenloper uit een herberg op de Grote Markt en hij merkte een gloed rond de Sint-Romboutstoren op.

Hij riep de hele buurt wakker en in een mum van tijd stond zelfs de burgemeester verbaasd naar de toren te staren, waarna hij een blusactie op poten zette. Alle inwoners van Mechelen vormden een blusketting om emmers water door te geven tot aan de top.

Maar toen gebeurde het: het werd licht. En wat eerst leek op een rode vuurgloed, was eigenlijk niets meer dan de combinatie van de gloed van de maan en een dikke mistlaag. Vanaf die dag dragen alle Mechelenaars de spotnaam (of geuzennaam) ‘maneblussers’. En die naam werd dan weer doorgegeven aan de koekjes.‍

Uit wat bestaan maneblussertjes?

De koekjes herken je onmiddellijk aan hun maanachtige vorm. Ze worden vaak beschreven als knapperig, bevatten glazuur en zijn soms zelfs gevuld met chocolade. De koekjes zijn niet alleen heerlijk, maar je kan ze ook kopen als een leuk souvenirtje.‍

Waar kan je maneblussertjes kopen?

Maneblussertjes vind je nergens zo lekker als bij een van de lokale ambachtelijke bakkers. Bakkers Vlaanderen heeft voor jou alvast een overzichtelijke lijst gemaakt. Klik hier om een warme bakker in Mechelen te vinden waar je maneblussertjes kan kopen.