WAAROM BROOD ROOSTEREN?

Waarom brood roosteren?

Waarom brood roosteren?

Waarom brood roosteren? Is geroosterd brood gezond? En bevat geroosterd brood écht minder calorieën? Zijn de zwarte kantjes niet kankerverwekkend? In deze blog lees je waarom het roosteren van je brood een goed idee is.

 

1. Sneller weghappen

 

Sommige mensen krijgen ’s morgens geen hap door hun keel. En al helemaal niet een boterham. Ben jij ook zo iemand? Probeer dan eens je boterham te roosteren. De geur alleen al is zelfs moeilijk te weerstaan.

 

2. Lichter verteerbaar

 

In brood zit zetmeel, dat bestaat uit lange moleculen. Door het brood te roosteren, breken de zetmeelmoleculen deels af en worden ze bijgevolg korter. In dat proces worden nieuwe stoffen gevormd: dextrinen.

Deze stoffen zijn in staat om voor een deel op te lossen in water. Dat maakt ze makkelijker verteerbaar dan zetmeel. Kortom: een geroosterde boterham is lichter verteerbaar dan gewoon brood.

 

3. Zelfde aantal calorieën

 

Er gaat een gerucht rond dat geroosterd brood minder calorieën bevat, maar dat is dus een fabeltje. Het proces van roosteren verandert totaal niets aan het aantal calorieën in een boterham. Een geroosterde boterham telt evenveel calorieën als een gewone, namelijk ongeveer 85 kcal.

Wel is het zo dat het vocht in het brood verdampt tijdens het roosteren. Dat maakt dat een geroosterde boterham minder weegt. Maar nogmaals: dat heeft geen invloed op het aantal calorieën.

 

4. Zwarte kantjes

 

Let er wel op dat je de broodrooster niet op een te hoge stand zet. Dan kan jouw boterham mogelijk zwarte kantjes krijgen. Bij de ontwikkeling van deze verbrande stukjes, ontstaan er PAK’s oftewel Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en verhogen het risico op darm- en longkanker.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Wil je graag brood kopen voor een lekkere geroosterde boterham? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.