WAT IS EEN APPELFLAP EIGENLIJK?

Wat is een appelflap eigenlijk?

Wat is een appelflap eigenlijk?

An apple a day keeps the doctor away! Nog een reden om volgende keer bij de bakker voor een appelflap te gaan. Mocht er nog een reden nodig zijn natuurlijk, want dit gebak is en blijft een van de populairste gebakjes in de bakkerswinkel. Geliefd bij zowel jong als oud. Net zoals ons, weet je waarschijnlijk dat de smaak, vorm en ja zelfs de inhoud zeer sterk van bakker tot bakker kan verschillen. We stelden ons daarom de vraag ‘Wat is een appelflap nu eigenlijk?’ en “Mag iedere flap gevuld met appel zich wel een appelflap noemen?” We gingen op een heuse zoektocht naar het ontstaan en de bereiding van de enige echte flap.

Het ontstaan

De eerste verwijzingen naar het woord vinden we terug in bakkersboeken uit het begin van de 20ste eeuw. Daarin staat dat appelflappen op twee manieren kunnen bereid worden; in vet of in de oven. Hoogstwaarschijnlijk bestaan ze al heel wat langer maar vanaf dan wordt het ook een veelgebruikte en bekend in de oren klinkende benaming. Deze beschrijving toont bovendien waarom er soms verwarring ontstaat over het gebruik van de woorden appelbeignet en appelflap.

Wat is het verschil tussen een appelbeignet en een appelflap?

De termen appelflap en appelbeignet worden soms door elkaar gebruikt, maar is dit ook terecht? Dit geldt niet meteen voor Vlaanderen waar de appelbeignet en de appelflap duidelijk verschillend zijn, maar wel eerder in Nederland. Een appelbeignet is voor ons en voor de Nederlanders een gefrituurd appelgerecht. Een appelflap is voor ons een koud gebak, gemaakt in de oven. In Noord- en Oost-Nederland echter is een appelflap ook een andere benaming voor een appelbeignet. Ben je dus in Groningen of Leeuwarden pas dan op met wat je vraagt.

Welke ingrediënten bevat een appelflap?

Appelflappen vind je bij bakkers in alle vormen en maten en zelfs in alle kleuren en smaken. Toch is de basis van al deze lekkernijen altijd hetzelfde. Als je het tenminste nog een appelflap wilt noemen. De basis van het gebak is bladerdeeg (idealiter gemaakt van roomboter) die gevuld wordt met appelblokjes, kaneel en rozijnen. ‘On top of it’ wordt als afwerking wat kristalsuiker gestrooid. Vaak bakt deze suiker nog even in. En de vorm… driehoekig aub.  Afhankelijk van bakker tot bakker worden er nog extra ingrediënten aan toegevoegd zoals krenten, bloemsuiker, amandelen, rum,…

De beste appelflappen bij jou in de buurt

Er is geen betere plek om een echte appelflap op de kop te tikken dan bij een ambachtelijke bakker bij jou in de buurt. Je ontdekt er waar het echt om draait bij deze appellekkernij! We geven je graag enkele van onze favoriete appelflapadressen bij jou in de buurt door hier je postcode en gemeente in te geven.