WAT IS EEN BANKETBAKKER?

Wat is een banketbakker?

Wat is een banketbakker?

Vele bakkers eigenen zich de titel toe, maar wat is een banketbakker? En wat doet hij eigenlijk? Kan je er zomaar een worden? In deze blog gaan we dieper in op het beroep en de verschillende eigenschappen.

Wat houdt het beroep precies in?

Eigenlijk zegt de naam het al: een banketbakker is gespecialiseerd in banketproducten: van het bedenken van het concept tot de productie en de verkoop. Met banketproducten bedoelen we alle bekende lekkernijen: gebak, chocolade, taarten, koekjes, cake en zelfs marsepein.

Huh, is dat niet hetzelfde als een patissier?

Toegegeven: wat een banketbakker doet, lijkt sterk op de bezigheden en specialisaties van een patissier. Het grote verschil tussen deze beroepen is dat een patissier meer gespecialiseerd is in het exclusievere segment en zoetigheden. Banketbakkers kunnen immers ook producten op broodbasis verkopen.

Wat doet een banketbakker?

  1. Zowel handmatig als met behulp van apparatuur beslag, deeg, vulling, garnering en banketproducten bereiden en verwerken.
  2. De banketproducten afwerken en decoreren met technieken zoals vullen, opspuiten, glaceren en garneren. Dat kan aan de hand van suiker, chocolade en room.
  3. De banketproducten nakijken op afwijkingen, hygiëne en fouten in het productieproces.
  4. De banketproducten verpakken, etiketteren, invriezen of presenteren met het doel op verkoop.

Hoe kan je banketbakker worden?

Wie de beroepsactiviteit van brood- en banketbakker wil uitoefenen, moet naast de basiskennis bedrijfsbeheer ook de sectorale beroepsbekwaamheid bewijzen. Met dat laatste wordt bedoeld dat je een geldig diploma en voldoende praktijkervaring moet hebben.

Vind nu een banketbakker in jouw buurt!

Ben je op zoek naar een banketbakker in jouw buurt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een banketbakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.