WELKE PRIJS MOET IK VRAGEN VOOR EEN PLASTIC ZAKJE?

Welke prijs moet ik vragen voor een plastic zakje?

Plastic zakjes mogen niet meer gratis uitgedeeld worden. Welke prijs vraag ik hier voor?

De prijs voor een plastic zakje is niet bepaald in het Besluit van de Vlaamse Regering, maar het moet een ontradende prijs zijn; het moet een “minimale prijsgrens” zijn. Men mag dus niet belachelijk doen door bv. 0,1 eurocent te vragen, want dat is geen “ontradende prijs” en niet in de geest van de wetgeving. Voor onze leden raden we een gemiddelde richtprijs van € 0,15 per zakje aan. Heel wat leden hebben ons ook al laten weten geen plastic zakjes meer te geven.

De meerprijs voor een plastic zakje moet zichtbaar duidelijk vermeld worden, zo lezen we in het verslag van de Vlaamse Regering:

“Wanneer er toch lichte plastic draagtassen worden aangeboden, moet de bijdrage per draagtas die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld door dit te vermelden op het kassaticket of de bijdrage duidelijk te afficheren in de verkoopsruimte.”

Na twee jaar volgt een evaluatie. Indien blijkt dat het beoogde effect uitblijft zullen op termijn bijkomende maatregelen genomen worden.