WIE HEEFT TAART BEDACHT?

Wie heeft taart bedacht?

Wie heeft taart bedacht?

Wie heeft taart bedacht? Daar kan je geen sluitend antwoord op geven. Taart is een opeenstapeling van ideeën die doorheen de eeuwen evolueerden. In deze blog kom je meer te weten over de oorsprong van taart.

 

1. Tartelettes van de oude Egyptenaren

 

Zoals bij vele zaken die we de dag van vandaag nog gebruiken, waren de oude Egyptenaren waarschijnlijk ook weer de eersten die iets fabriceerden dat op een taart leek. Zo bakten ze rond 9500 voor Christus haver, tarwe of rogge op hete kooltjes en vulden ze de gebakjes met honing.

Kortom: je kan spreken van premature tartelettes. Toen zo’n 8000 jaar later de farao’s regeerden, waren ze zelfs erg trots op hun gebakjes van noten, honing en fruit.

 

2. Placites van de oude Grieken

 

De Grieken wilden nog een stapje verdergaan. Zo maakten ze heel dunne plakjes deeg met daartussen een laagje suikerstroop, ook wel placites genoemd. Al kunnen de Grieken dat idee hebben ‘gestolen’ van de Perzen, die ze in 331 voor Christus versloegen. De oorlogsbuit bestond immers onder meer uit vijftig Perzische koks en bakkers.

 

3. Artologanus van de Romeinen

 

Oorspronkelijk bakten de Romeinen alleen brood, maar na de verovering van Griekenland zijn ze ook gebak gaan maken. Artologanus, bijvoorbeeld. Dat is een gebak van Griekse afkomst met bloem, olie, melk, wijn en peper. Of placenta: een patisserie van honing en kaas op een bodem van deeg dat lijkt op cheesecake.

 

4. Levende taarten in de Middeleeuwen

 

De adel in de Middeleeuwen vond dat het nog wel wat gekker kon. Zo wilden ze tijdens diners indruk maken op hun gasten met extravagante levende taarten. Bij het aansnijden van de taart sprongen er bijvoorbeeld konijnen uit.

 

5. Bakpoeder in de 19de eeuw

 

Dankzij nieuwe uitvindingen in de 19de eeuw – denk maar aan de gesloten oven met regelbare temperatuur of bakpoeder – waren er plots meer mogelijkheden. Zo kon het beslag rijzen, bruinen en luchtig worden.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Wil je graag een taart kopen? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.