ZWARTE WOUDTAART: EEN DONKERE LEKKERNIJ

Zwarte woudtaart: een donkere lekkernij

Zwarte woudtaart: een donkere lekkernij

De Schwarzwaldklinik, een beroemde Duitse Tv-serie, doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Maar wist je dat er ook een wereldberoemd en oh zo lekker gerecht de naam Schwarzwald draagt? We hebben het natuurlijk over de Schwarzwälder kirsch of ook wel zwarte woudtaart genoemd. In het rijtje van typische Duitse gebakjes, en die rij is heel lang, staat deze taart gegarandeerd in de top 10. Het is een ware klassieker die je het water in de mond doet krijgen!

Het ontstaan van de zwarte woudtaart

Over het ontstaan van deze taart gaan hele wat theorieën, maar de meest plausibele en geloofwaardige is deze van patissier Josef Keller. De man zou deze taart rond 1915 hebben bedacht. Het was al langer een gebruik in de regio van het Zwarte Woud om ingekookte kersen met de alcoholische drank kirsch en slagroom te serveren. Keller ging echter nog een stapje verder en maakte er een taart van. Later werden er dan ook nog extraatjes zoals de typische chocoladestukjes aan toegevoegd. De naam zwarte woudtaart of Schwarzwälder kirsch zou er gekomen zijn omdat het donkere chocoladeschaafsel iets wegheeft van de donkere wouden van het Zwarte Woud.

De belangrijkste ingrediënten van een zwarte woudtaart

Nu je het ontstaan van deze overheerlijke taart kent, weet je ook meteen welke de belangrijkste ingrediënten van een zwarte woudtaart zijn. De belangrijkste ingrediënten zijn zonder meer de ingelegde kersen en de alcoholische drank op basis van kersen genaamd kirsch. Voeg daar nog wat slagroom, bloemsuiker en pure chocoladeschaafsel aan toe en je hebt de basis voor een taart die in het oog zal springen en in de smaak zal vallen.

Waarom voor een Schwarzwälder kirsch kiezen?

  • Visueel heeft het iets betoverend… iets dat ons aan gezellige winteravonden waarbij we knus bij elkaar zitten, doet denken: donkere chocolade met sneeuwachtige witte slagroom en kerstmisrode kersen.
  • Wie houdt er nu niet van een intense chocoladesmaak!
  • Deze taart vormt de perfecte combinatie van zuur en zoet.
  • De slagroom maakt van deze taart een luchtig en licht baksel.
  • De zwarte woudtaart kan bij verschillende gelegenheden geserveerd worden.

Enkele tips voor het maken van een Schwarzwälder kirschtorte

  • Bij het aanschouwen van een dergelijke imposante taart heb je misschien twijfel over hoe eraan te beginnen. Hoe moet dat ding nu gesneden worden? Zorg er allereerst voor dat de taart volledig is afgekoeld. Dat snijdt een stuk eenvoudiger. Teken vooraf met de punt van je mes even af waar je gaat snijden. Gebruik een gekarteld mes zodat je vlot doorheen de bovenlaag gaat en duw dan naar beneden. Met deze tips zal het al heel wat makkelijker gaan.
  • Gebruik chocolade van hoge kwaliteit. De chocolade maakt of kraakt immers je zwarte woudtaart.
  • Laat de taart volledig afkoelen voor je ze gaat afwerken, decoreren of snijden.
  • Gebruik ingelegde/zure kersen: dit zorgt voor de typische en gebalanceerde zuur-zoetsmaak.

De best plek voor een zwarte woudtaart in jouw buurt

Maar waar koop je nu deze overheerlijke Duitse taart? Niet iedereen heeft immers de tijd of de zin om het gebak zelf te maken. Bij een bakker ben je bovendien zeker dat de smaken altijd goed zitten. Door gewoon je postcode en gemeente hier in te geven, toont Bakkers Vlaanderen alle ambachtelijke bakkers in jouw buurt!