PIVA EN ANTWERPSE BAKKERSUNIE LANCEREN NIEUW ANTWERPS GEBAK MET ELIXIR D’ANVERS

PIVA en Antwerpse Bakkersunie lanceren nieuw Antwerps Gebak met Elixir d’Anvers

PIVA en Antwerpse Bakkersunie lanceren nieuw Antwerps Gebak met Elixir d’Anvers

De Antwerpse Bakkersunie koos de 160ste verjaardag van Elixir d’Anvers als het uitgelezen moment om de traditionele Antwerpse cake een hedendaagse twist te geven en ging daarvoor in zee met PIVA en Elixir d’Anvers. Het Antwerpse gebak met een eigenwijs smakenpalet werd voorgesteld tijdens de Opendeurdag van PIVA.


Antwerps gebak met Elixir d’Anvers

Het klassiek Antwerps gebak is een stevige, smeuïge cake op basis van amandelpoeder. Maar ook al koesteren de senioren hun tradities, er was een consensus dat een 21e eeuwse toets welkom was. Ook moest de link naar een andere Antwerpse beroemdheid gemaakt worden, met name het befaamde Elixir d’Anvers, die in 2023 haar 160e verjaardag viert.

Om traditie en vernieuwing in balans te houden in het recept, moest een creatieve combinatie van ingrediënten gevonden worden. Hiervoor werd een dankbare partner in de provinciale school PIVA gevonden, die van creativiteit haar handelsmerk maakt en dit naar haar leerlingen gedreven uitdraagt.


Het uiteindelijke Antwerpse gebak met vulling is een trendy ‘gâteau de voyage’ geworden, een cake die je door zijn compacte presentatie en houdbaarheid makkelijk kan meenemen op bezoek en op reis. De basis van de cake doet nog steeds eer aan het traditionele recept, maar wordt aangevuld met moderne toetsen. Het nieuwe Antwerpse gebak is een combinatie van verschillende smaken zoals lagen amandeldeeg met donkere chocolade, Elixir d’Anvers en de zachte smaak van boterroom.

‘Antwerps gebak 1.0’, een initiatief van de Antwerpse Bakkersunie, uitgewerkt door PIVA - © Elixir d’Anvers

 

Antwerpse streekproducten

De Antwerpse Bakkersunie promoot het vakmanschap van de bakkers in de provincie tot ver buiten de Antwerpse grenzen. We mogen trots zijn op onze Antwerpse streekproducten zoals Antwerpse Handjes, het worstenbrood van Verloren Maandag, het Liers Vlaaike en het Roggeverdommeke. Aan dit gekende rijtje voegen we nu de hedendaagse versie van Antwerps gebak aan toe.

Geert Bossuyt van Bakkerij Bossuyt in Ekeren en voorzitter van Bakkers Antwerpen: “Het is altijd al een droom geweest als voorzitter een gebak te maken voor al onze Antwerpse bakkers, de bakkers die lid zijn van de Bakkersunie.”

Elixir d’Anvers is een sterk Antwerps merk dat dit jaar 160 jaar bestaat. Elixir d’Anvers vindt het een fijn initiatief van de Antwerpse Bakkersunie om de bakkers te laten kennis maken met de mogelijkheden van de likeur door middel van dit nieuwe recept. “Proef de passie en ons vakmanschap,” moedigt Steve Dua van Elixir d’Anvers aan.  

Leden krijgen kortelings het recept toegestuurd zodat zij ook dit gebak kunnen maken en kunnen aanbieden aan hun klanten.