BAKKER VOORTAAN OP LIJST VAN KNELPUNTBEROEPEN

Bakker voortaan op lijst van knelpuntberoepen

Bakker voortaan op lijst van knelpuntberoepen

Op de nieuwe Vlaamse lijst voor knelpuntberoepen staan vier nieuwkomers, waaronder bakker-patissier. Er komen minder zelfstandige bakkers bij en er zijn ook steeds minder werkkrachten te vinden binnen de sector.

“Onze sector heeft een negatief imago”, betreurt Bruno Kuylen directeur Bakkers Vlaanderen. “Bij een bakker denkt men aan nachtwerk, weekendwerk en werken op feestdagen en dat remt natuurlijk een aantal jongeren af. Maar de technologische vooruitgang kan hier wel een hulpmiddel zijn. Vandaag zijn er een aantal technieken binnen de sector die het nachtwerk kunnen uitschakelen.” Ook het beroep patissier vormt een knelpunt, chocoladebewerker en ijsbereider niet.

Opvallend is wel dat de opleidingscentra voldoende leerlingen aantrekken. PIVA Antwerpen telt 209 leerlingen die de opleiding bakkerij volgen. Koen Van Helden Technisch directeur: “Dit jaar studeren er bij ons 75 leerlingen af, volgend jaar zullen dit er zelfs 10 meer zijn.” Ook bij Ter Groene Poorte geloven ze in een heropwaardering van de bakker. “ Bakkers zijn broodnodig. Gisteren. Vandaag en Morgen. Daarom openen wij in september een gloednieuwe bakkerijschool waardoor we aantonen aan de sector, en aan de leerlingen, dat wij honderd procent gaan voor onze bakkers”, reageert directeur Iris Cornette.

 

Nachtwerk een keuze, geen eis

“Wij tonen ook graag aan dat een bakker niet meer om twee uur uit zijn bed moet als hij dat niet meer wil. Nachtwerk is in de toekomst een keuze, niet langer een eis in dit beroep. Via een proces van gekoelde rijs is het mogelijk voor de bakker om overdag zijn deeg al te maken en de producten op een rustige, natuurlijke wijze te laten rijzen. Bovendien zorgt dit voor extra smaak en kwaliteit bij de producten. We gaan daarvoor geen investering uit de weg. Zo installeren we onder andere flexbakers, die de producten optimaal bewaren tot de bakker ze wil afbakken. Een rendabel systeem dat ook de work-life balance optimaliseert. De maatschappij hoeft dus niet te vrezen. We zullen er blijven voor zorgen dat er ieder jaar in juni honderden gemotiveerde bakkers, chocolatiers en patissiers de arbeidsmarkt vervoegen."
 

3 mogelijke oorzaken

VDAB publiceert elk jaar een lijst van de knelpuntberoepen in Vlaanderen. Dit zijn alle jobs waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld geraken. In de lijst zie je voor elke beroep waarom het een knelpunt is.
Er zijn drie mogelijke oorzaken:

  • Kwantitatief tekort:

Er is een te lage uitstroom uit het onderwijs, bijvoorbeeld omdat te weinig studenten die richting kiezen of omdat er geen schoolse opleiding voor bestaat.

  • Kwalitatief tekort:

De kandidaten beschikken niet over de bekwaamheden die de werkgevers vragen.

  • Specifieke arbeidsomstandigheden:

De job heeft arbeidsomstandigheden waardoor minder kandidaten geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld weekendwerk, een laag loon of belastend werk.
Bekijk de lijst van knelpuntberoepen 2021.