HITTEGOLF – FAVV HERHAALT BELANGRIJKSTE TIPS VOOR VOEDINGSBEDRIJVEN DIE TE MAKEN HEBBEN MET HETE TEMPERATUREN

Hittegolf – FAVV herhaalt belangrijkste tips voor voedingsbedrijven die te maken hebben met hete temperaturen

Hittegolf – FAVV herhaalt belangrijkste tips voor voedingsbedrijven die te maken hebben met hete temperaturen

Het is een warme zomer… en de komende dagen wordt het wel héél warm! Het FAVV krijgt elke zomer meer meldingen van mensen die denken ziek te zijn geworden na het consumeren van voeding. In de maanden juni en juli dit jaar gaat het om een verdubbeling in het aantal meldingen van consumenten tegenover de wintermaanden. Dat hoeft ook niet te verwonderen: er zijn meer evenementen, pop-up bars openen de deuren, mensen spreken af voor een gezellige barbecue,… Zoals steeds - en zeker nu bij de start van de hittegolf - helpt het FAVV ook de voedingsbedrijven het hoofd (en hun producten) koel te houden.Check de temperaturen van je producten al bij ontvangst
 

Wanneer je leverancier levensmiddelen levert is het voor de meeste voedingsbedrijven voldoende om steekproefsgewijs de temperaturen bij ontvangst te controleren. Bij deze warme temperaturen raden we aan om dit regelmatiger te doen. Producten die koel/ingevroren toekomen worden meteen op de juiste temperatuur bewaard. Op die manier wordt de koudeketen niet onderbroken. Wanneer je zelf inkopen doet vervoer je alle producten ook op de juiste temperatuur.
 

Hou de thermometer in de gaten
 

Als professional weet je ongetwijfeld dat te koelen voedingsmiddelen moeten verkocht worden vanuit een gekoelde ruimte die voorzien is van een goed geplaatste, afleesbare thermometer. Ook je koelruimten zien af bij deze warme temperaturen. Daarom raden we aan om de thermometer vaker af te lezen deze dagen. Zo kan je snel ingrijpen wanneer er zich problemen zouden voordoen.

Nog even een reminder van de belangrijkste kerntemperaturen:

 

Zet tijdelijk de koelkast of diepvries een graadje lager
 

Wanneer je in je atelier aan het werk bent, wordt de deur van je koelkast, koelcel of diepvriezer regelmatig geopend. De hittegolf kan een invloed hebben op de temperatuur binnenin. Door de temperatuur iets lager in te stellen zorg je alvast voor een buffer. Natuurlijk blijft de belangrijkste regel om de deur meteen terug te sluiten, want spaarzaam omgaan met energie is ook belangrijk.


Scherm je producten af van direct zonlicht


Door de hitte kunnen bacteriën zich sneller ontwikkelen. Hou je ingrediënten en producten zoveel mogelijk uit de zon. Haal de producten ook pas uit de koelkast of diepvriezer als je er effectief mee aan de slag gaat.
 

Ontdooien doe je traag of net heel snel


Producten ontdooien is een echte kunst. Warme temperaturen lijken misschien ideaal maar ontdooien in de buitenlucht is echt not done! Ofwel laat je diepgevroren producten op temperatuur komen in de koelkast, ofwel worden ze meteen verhit.
 

Onverkochte goederen correct bewaren
 

Met voedingsmiddelen die niet verkocht werden, moet je zeer voorzichtig zijn. Vlees, gevogelte en vis moeten worden bewaard op de juiste temperatuur rekening houdend met de uiterste verbruiksdatum. Ontdooide voedingsmiddelen worden in de koelkast bewaard en kan je niet opnieuw invriezen. De volgende dag worden deze producten het eerst verkocht (maximaal binnen de 24 uur).