ELEKTRONISCH BETALEN OVERAL VERPLICHT VANAF 1 JULI

Elektronisch betalen overal verplicht vanaf 1 juli

Elektronisch betalen overal verplicht vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2022 moet elke Belgische onderneming, dus ook een bakker, minstens één vorm van elektronisch betalen kunnen aanbieden.

De onderneming mag zelf kiezen welke vorm van elektronisch betalen zij aanbiedt. Betalen via bankkaart, maar ook betalen via mobiele bankapps en via Payconiq is perfect mogelijk. Elektronische maaltijdcheques en consumptiecheques worden niet beschouwd als een vorm van elektronische betaling. Cash betalen is nog steeds toegelaten, maar de klanten moeten altijd de mogelijkheid hebben om elektronisch te kunnen afrekenen.

In het verleden gaven ondernemingen vaak aan dat zij geen elektronische betaalmogelijkheid wilden aanbieden door de hoge transactiekost die ermee gepaard gaat. In sommige gevallen zou deze hoger liggen dan de winst die op de verkoop werd gemaakt.

Evenwel bestaat de mogelijkheid om te onderhandelen over de transactiekost met de leverancier. Zo kunnen er geen of beperkte kosten worden aangerekend voor transacties onder een bepaald bedrag of naargelang het aantal transacties. Ook is de transactiekost veel lager wanneer de betaling bijvoorbeeld gebeurt via Payconiq of een mobiele betalingsapp.

Indien niet wordt voorzien in minstens één vorm van elektronische betaling, kan een geldboete van 26 tot 10.000 euro worden opgelegd.

Broodautomaten vallen niet onder deze verplichting. 

Vragen? Neem gerust contact met ons op via e-mail: b.akkoc@villajuris.be