WIL JOUW KMO WATER BESPAREN? DOE DE GRATIS WATERSCAN!

Wil jouw KMO water besparen? Doe de gratis waterscan!

Wil jouw KMO water besparen? Doe de gratis waterscan!

Als kmo met een minimum waterverbruik van 500 m3 biedt VLAIO in samenwerking met Witteveen+Bos je een gratis waterscan aan. Deze scan visualiseert je waterverbruik en stelt concrete acties voor waterbesparing voor. 

 

Wat is een waterscan? 
 

De waterscans zijn een initiatief van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) om waterbesparing bij KMO’s in Vlaanderen te promoten. Een waterscan is een kleine studie waarbij onze deskundigen onderzoeken hoe een onderneming water kan besparen en waar er eventueel alternatieve waterbronnen toepasbaar zijn. Bij aanvang van een waterscan voeren we een plaatsbezoek uit bij de onderneming. Tijdens dit bezoek maken wij een grondige analyse van de watervragende toepassingen, vereiste waterkwaliteit, beschikbare waterbronnen, toegepaste (productie)technieken en dergelijke meer. Op basis van deze informatie stellen wij een waterbalans op om het waterverbruik visueel inzichtelijk te maken. Tot slot maken wij een rapport op waarin we concrete waterbesparende maatregelen voorstellen.

De voorstellen uit ons rapport zijn volledig vrijblijvend. De KMO beslist dus volledig zelf of ze al dan niet aan de slag gaat met waterbesparing.

Voor het bedrijf is de basis waterscan volledig gratis dankzij de subsidie van VLAIO zolang volgende twee voorwaarden voldaan zijn:

 • het bedrijf valt onder de Europese definitie van een KMO:
  • minder dan 250 medewerkers;
  • maximale jaaromzet van 50 miljoen euro of maximaal balanstotaal van 43 miljoen euro;
 • het bedrijf heeft een waterverbruik van meer dan 500 m³/jaar.

Naast de basis waterscan is er ook de mogelijkheid om een uitgebreide scan aan te vragen. Hierbij wordt bijkomend het economische aspect (o.a. terugverdientijd) van de voorgestelde maatregelen doorgerekend. Deze uitbreiding vereist echter wel een zekere eigen inbreng.

Voor meer informatie verwijzen wij naar:

 

Hoe vraag je een waterscan aan?
 

Is er interesse voor een waterscan?

Neem dan contact op met coördinator Kristof Van Acker:

Nadien doorlopen we volgende stappen:

 1. Wij bezorgen een verklaring op eer die de KMO ondertekend terugstuurt;
  • In dit document geeft de KMO aan te voldoen aan de voorwaarden van het VLAIO;
  • In dit document kruist de KMO aan of er een basis waterscan (optie A) of een uitgebreide waterscan (optie B) besteld wordt;
    
 2. In samenspraak met de KMO leggen we een datum voor het plaatsbezoek vast en bezorgen een lijst met benodigde informatie;
  • Deze informatie gebruiken wij om het plaatsbezoek voor te bereiden;
  • Tijdens het plaatsbezoek hebben wij ongeveer een halve dag begeleiding nodig op de site;
    
 3. Wij bezorgen een tussentijds rapport van de waterscan;
  • Wij vragen om het tussentijds rapport na te lezen;
  • Na uw goedkeuring bezorgen wij het finale rapport aan VLAIO.