BEN JIJ IN ORDE MET JE NACEBEL-CODES?

Ben jij in orde met je NACEBEL-codes?

Ben jij in orde met je NACEBEL-codes?

De NACE-code is een code die door de Europese Unie en haar lidstaten toegekend wordt aan een bepaalde klasse van commerciële of niet-commerciële economische activiteiten. NACE is dus een officiële Europese lijst van activiteitenomschrijvingen. De RSZ, de btw-administratie en de ondernemingsloketten gebruiken die om bedrijven in te delen in sectoren.

Elk land mag de lijst verder uitdiepen met extra codes, zolang de basislijst onveranderd blijft. Daarom spreken we in België ook van NACEBEL-codes

Dus als je een onderneming start en je als bakker ingeschreven hebt de Kruispuntbank van ondernemingen (of vroeger handelsregister) moet je opgave doen van welke activiteiten je gaat doen en wordt die activiteit als code toegekend. Als je een ambachtelijke bakkerij start krijg je code 10.712.

Aanpassing KBO

Het klopt dat heel wat bakkers hun activiteiten nadien uitbreiden zonder hun inschrijving in de KBO aan te passen. Eigenlijk moeten zij via het ondernemingsloket (betalend € 89,50) deze activiteiten toevoegen. We hebben dit probleem onder meer gehad op het ogenblik dat heel wat bakkers kranten gingen verkopen.

Nog enkele andere codes:

47.241 Detailhandel in brood en banketbakkerswerk in gespecialiseerde winkels (koude bakkers)
47.291 Detailhandel in zuivelproducten en eieren in gespecialiseerde winkels
47.299 Overige detailhandel in voedingsmiddelen in gespecialiseerde winkels niet elders genoemd
47.210 Detailhandel in groenten en fruit in gespecialiseerde winkels
Thuislevering van ontbijtmanden is NACEBEL-Code 56.21

Ook voor je webshop

Ook je “e-commerce” activiteiten moeten verplicht worden geregistreerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Anders zal je – bij controle – voor een boete moeten opdraaien. De code die je hiervoor dient te gebruiken is: de NACEBEL-code 4791003. Deze aanpassing kan je aanvragen via je boekhouder of sociaal secretariaat. Let wel op: Hier hangen kosten aan vast (+-€100).