OVERLEG MET PREMIER DE CROO

Overleg met premier De Croo

Overleg met premier De Croo

Beste bakkers,

Een tweetal weken geleden hebben we de actiegroep ‘Bakkers in Nood’ opgericht. ‘Bakkers in nood’ is een initiatief van Bakkers Vlaanderen, De Belgische Confederatie BBCI, Franstalige bakkersfederatie, De Richemont Club, FGBB, Bakkers voor bakkers, UNIZO & het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) met als hoofddoel om de politiek wakker te schudden i.v.m. de waanzinnige energieprijzen. De huidige situatie is onhoudbaar.

Zoals jullie intussen wel gelezen hebben, werden we op donderdag 8 september ontvangen op het kabinet van de eerste minister Alexander De Croo. We hebben onze bekommernissen kunnen voorleggen aan de minister, die we oprecht bedanken voor het ontvangst in de Wetstraat.

Minister De Croo was zich zeer bewust van de feiten :

  • dat de energieprijzen niet haalbaar zijn om te overleven
  • dat het water aan onze lippen staat
  • dat er effectief maatregelen moeten komen

Verschillende steunmaatregelen zijn aan bod gekomen. Er is niet één (magische) oplossing: het is een en-en-en verhaal: verschillende zaken die werken op de prijs, andere kosten, effect voor uw klanten en op de liquiditeit. Kort samengevat: 

  • Vermindering op accijnzen elektriciteit / gas.
  • Uitgaven spreiden in de tijd: dit omvat alles wat te maken heeft met fiscaliteit, sociale bijdragen, enz.
  • Onderhandeling met energieleveranciers i.v.m. moratorium: als energiefactuur deze winter niet betaald kan worden, zal de elektriciteit niet afgesloten worden.
  • Loonkost: daar wordt gekeken hoe ze de mensen kunnen helpen om netto meer over te houden & een systeem voor bedrijven om uit te spreiden.
  • Premies van de gewesten.
  • Investeringsaftrek: omhoog voor duurzame energie investeringen?

Door de specifieke noden en pijnpunten van de sector in kaart te brengen, hopen we de regering op weg gezet te hebben zodat zij onze bakkers (snel!) de juiste hulp geven. Gerichte steun met onmiddellijk effect is een must. Een van de belangrijkste maatregelen, een blokkering van de gasprijzen, werd vrijdag 9 september op Europees niveau besproken. De energieministers van de Europese Unie hebben opgeroepen tot dringende maatregelen om de kosten te beteugelen. De verwachting is dat commissievoorzitter Ursula von der Leyen, die opriep tot "noodinterventie", deze week concrete stappen zal aankondigen.

Ook zijn wij langs geweest bij het kabinet van minister van economie in Vlaanderen Jo Bourns. Deze was niet aanwezig, maar een kabinetsmedewerker heeft naar onze grieven geluisterd en zal deze doorgeven. Ook minister Bourns is op de hoogte van onze werkgroep en heeft al een paar maatregelen op tafel liggen om te laten goedkeuren door de vlaamse regering.

In de loop van volgende week zal er naar bedrijven & kmo’s enkele gerichte zaken voorgesteld worden. Vandaag is er een Europese Raad om de elektriciteitsprijzen te bespreken. 

Stopt het hier? NEEN!

We blijven met ‘Bakkers in nood’ samenkomen om eventuele acties op poten te zetten en te zorgen dat ons beroep terug leefbaar wordt voor de kleine en grote bakker. We willen jullie nog uitdrukkelijk bedanken voor de massale positieve reacties op dit initiatief. Samen komen we hier door.

Warme groeten,
Team Bakkers Vlaanderen

#bakkersinnood