SUIKERPRIJS BLIJF STIJGEN

Suikerprijs blijf stijgen

Suikerprijs blijf stijgen

Suiker wordt steeds duurder. De prijzen van geraffineerde suiker stegen eind vorige week naar het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd.

Begin april betaal je als bakker voor een kilo suiker gemiddeld 1,37 euro. Dit is een aanzienlijke stijging, terwijl een kilo in december 2022 ‘slechts’ 0,95 euro kostte. In één jaar tijd, sinds januari 2022, is de suikerprijs met 45% gestegen.

De voornaamste reden is vooral omdat India, een van ’s werelds grootste suikerproducenten, de export terugdringt nadat regenval de oogst van suikerriet aantastte. Meer dan driekwart van de suiker wereldwijd wordt gemaakt van suikerriet.

Chocolade en snoep 

De stijgende suikerprijs heeft de afgelopen jaren grote gevolgen gehad voor de bakkersindustrie. Dit heeft geleid tot hogere prijzen voor bakkers, die daardoor hun producten duurder moesten maken of hun winstmarges zagen slinken. De bakkers hebben na nieuwjaar hun verkoopprijzen aangepast door de lonen die 10 % stegen. De hogere suikerprijzen worden gecompenseerd door lagere boterprijzen in de banketbakkerij. Suiker is een essentieel ingrediënt in veel bakproducten, zoals taarten, koekjes, brood en gebakjes. Door de hoge suikerprijs dreigen de prijzen van chocolade en snoep voor Pasen sowieso al duurder uit te vallen dan een jaar geleden.