“VRAAG OP TIJD OM HULP”

“Vraag op tijd om hulp”

“Vraag op tijd om hulp”

Laurens De Vestele (25) en Melissa Vande Ryse (24) van bakkerij Laurens uit Varsenare waren op woensdag 30 september te zien in het nieuwe Eén-programma Andermans Zaken. Daarin trekt Kamal Kharmach naar allerlei ondernemers die voor een dringend probleem staan, en gaat hij samen met hen op zoek naar een oplossing.

“Wij hebben het moeilijk gehad, financieel ging het niet goed”, vertelt Melissa openhartig. “De verkoop in de bakkerij liep als een trein, maar dat werd niet weerspiegeld in de financiële cijfers. De kennis die je leert op school is basic, maar voor een eigen zaak uit te baten heb je veel meer nodig qua begeleiding. Op een bepaald moment hebben we verkeerde beslissingen genomen maar ook veel pech gehad. We hadden een heel oude bakkerij overgenomen, waarbij plots het ene na het andere kapot ging. Negentig procent van onze machines ging stuk, terwijl dat we dat nog helemaal niet ingecalculeerd hadden. Hulp van buitenaf was dus meer dan welkom. We stonden op het punt om een kapitaalsverhoging aan te vragen bij de bank, toen we plots een bericht onder ogen kregen op de Facebookpagina van Bakkers Vlaanderen.”

“We lazen dat Kamal nog op zoek naar een bakkerij om deel te nemen aan z'n programma”, vervolgt Melissa. “We kozen ervoor de sprong te wagen en hebben ons ingeschreven. Amper een halve dag later kregen we al telefoon of ze eens mochten langskomen voor een gesprek.” Kamal en een team van experten besloten bakkerij Laurens volledig door te lichten. Op 23 september vorig jaar gingen de eerste opnames van start. De laatste opnames vonden op 8 maart 2020 plaats, net voor de lockdown. 

“We hebben gevloekt en hadden angst dat we moesten sluiten”, vertellen Laurens en Melissa. “Uiteindelijk is onze webshop ontploft. De dingen die we geleerd hadden in het programma, hebben we tijdens de lockdown ook kunnen toepassen. We lanceerden recent ook onze eigen app: uniek voor een bakker in West-Vlaanderen. De mensen kunnen voortaan hun brood bestellen vanuit hun luie zetel. Dat initiatief is echt wel een succes. Zo erg zelfs, dat we in de App Store op een bepaald moment zelfs in de hitlijst stonden van de categorie Eten en Drinken. En dat als kleine zelfstandigen uit Varsenare (lachen).”

“Wij zijn echt heel tevreden en trots over het resultaat van onze aflevering, ook al zitten er harde stukken in waarover we ons schamen. Maar dat is de bikkelharde realiteit. Door Kamal en z'n team hebben we geleerd met cijfers om te gaan: iets waar kleine zelfstandigen veel te weinig mee bezig zijn. Onze boodschap aan onze collega bakkers is: durf hulp te zoeken. Ik ken veel collega’s die het ook moeilijk hebben en betaalbare hulp voor zelfstandigen is zo moeilijk te vinden. Maar als ik één ding geleerd heb is: vraag om hulp, voor het te laat is…”