WE HOUDEN MET HART EN ZIEL VAN ONZE JOB, MAAR EVEN LOSLATEN IS EEN ABSOLUTE MUST

We houden met hart en ziel van onze job, maar even loslaten is een absolute must

We houden met hart en ziel van onze job, maar even loslaten is een absolute must

Waarom mag je geen mosselen eten in het weekend? Ah, het zijn weekdieren natuurlijk. Maar ook bakkers nemen hun weekend op een iets atypischer tijdstip. Zaterdagen én zondagen staan ze volop in de zaak, terwijl maandag eigenlijk hun zondag is. Maar hoe neemt men dan ontspanning, net als iedereen de kantooruren zit te vullen? Louise liet bakkerij Geldhof in Roeselare even onbemand om met ons in gesprek te gaan in een van haar ontspanningsplaatsjes: Oostende.

 

Van vader op dochter

“We zijn al even bezig, ondertussen ben ik de derde generatie in de zaak. Opa Gerard begon in 1955 met een ouderwetse boerenoven lekker artisanaal brood te bakken. Op steen, zoals het hoorde. Eerst deed hij nog zelf zijn broodronde, maar al gauw nam oma over. Die ronde was veel te groot geworden, dus verdeelden ze het werk.” vertelt Louise.”Tot op vandaag gebruiken we nog altijd zijn origineel recept. Misschien zijn we daarom dit jaar verkozen tot Beste Bakker van Vlaanderen door het Nieuwsblad? (lacht)”.

“Ook mijn papa, Kurt, had de bakkersmicrobe te pakken en ging na zijn studies brood en banket, helpen in de zaak. Hij voegde, na buitenlandse studies, zijn specialiteit patisserie en ijsbereidingen toe aan het assortiment. Vanaf dan was het Brood & Banket Geldhof. Die constante evolutie is eigen aan onze zaak trouwens. Met elke generatie kwam er wel iets nieuw bij, we blijven innoveren. Zelf ben ik me gaan specialiseren in wijnen, dus nu kan je bij ons ook een selectie natuurwijnen kopen.

 “Mijn papa is de eerste die begint en de laatste die vertrekt. Mama en ik doen de winkel. We zijn dus een echt familiebedrijf, maar wel eentje in beweging. Traditie en verandering samen. Waar houden wel echt vast aan de  gezellige sfeer in de zaak. Dat familiaal aspect trekken we helemaal door tot bij ons personeel. ‘s Morgens bijvoorbeeld ontbijt het bakkersteam samen, met een koffietje en een “stuutje”. Dat kwartiertje even luisteren naar elkaar   doet veel. Moet ook, want het is stevig doorwerken natuurlijk.”

 “Overlaatst kreeg ik een mooi compliment van een klant: hoe druk het ook is, je lacht altijd. En ik vind dat belangrijk. Wat tijd maken voor een babbeltje. Een simpele goeiemorgen. Zo’n dingen werken in beide richtingen: klanten   zijn ook oprecht geïnteresseerd hoe het met ons gaat” gaat ze verder. “Zeker als papa in de zaak komt, hij is een beetje de ster van de bakkerij natuurlijk (lacht). Je ziet ook dat de mensen toch altijd eens proberen binnenpiepen   in de bakkerij.”

Weekendje weg

“Het blijft een heel mooie stiel, maar eentje waar we veel uren kloppen en vaak ben je aan het werk als anderen gezellig van hun weekend genieten. Soms steekt dat de ogen uit, maar dan genieten we gewoon dubbel zo hard als wij vrij hebben. Work hard, play hard! Eens goed gaan eten op restaurant bijvoorbeeld. Of op stap met de vriendinnen. Daar hou ik ook wel van, er even tussenuit, de stad in en uitwaaien aan zee. Met een vriendin of mijn lief.”

“Oostende is voor mij een ideale escape: ik moet me niet lang verplaatsen en toch vind ik hier alles bij elkaar. De ene keer geniet ik van lekker lang uitslapen en een heerlijk ontbijt op bed, de andere dag trek ik al snel mijn stapschoenen aan om te gaan uitwaaien op het strand of ga ik naar een museum of tentoonstelling” vertelt ze. “Uiteraard is het handig meegenomen dat ik hier ook echt een ‘weekendbeleving’ heb, al valt dat weekend niet klassiek op zaterdag en zondag: de winkels zijn hier ook open op zondag. Dat helpt toch een beetje om mij even een ‘normale mens’ te voelen. (lacht)’. Oostende heeft voor mij ook een vleugje nostalgie, los van de mooie belle epoquegebouwen doorheen de stad. Het pellen van verse garnalen doet me altijd aan mijn oma denken, dus ik passeer graag langs de Vistrap, ik koop me wat garnalen en ga die op een bankje pellen terwijl ik wat terugdenk aan onze leuke momenten samen. En als ik te lui ben om er zelf te pellen, heb ik natuurlijk het voordeel dat hier genoeg restaurants zijn die lekkere verse serveren” voegt ze er met een knipoog aan toe. 

“Natuurlijk hebben we ook ons jaarlijks verlof waarin we een deugddoende vakantie inplannen, maar dan trekken we meestal buiten België, zo zijn we er eens helemaal uit. We houden met hart en ziel van onze job, maar even loslaten is een absolute must. Vroeger kwamen we soms klanten tegen tijdens ons verlof en het duurde niet lang voordat ze de vraag stelden of er toch een mogelijkheid is om onze producten te bestellen. Het is leuk om te horen dat we zo gemist worden, maar tijdens onze vakantie willen we toch eventjes helemaal tot rust komen. Vandaar dat een weekendje weg of vakantie belangrijk zijn om even volledig te ontspannen. Ik ben ervan overtuigd dat wij niet de enige zijn die hier zo over denken en de zaak eens een tweetal dagen dagen achter ons laten.”

Auteur: Niel Van Herck
Foto's: Nick Decombel