ZIJN ER ALTERNATIEVEN ALS JE ALLERGISCH BENT VOOR KLASSIEK BROOD?

Zijn er alternatieven als je allergisch bent voor klassiek brood?

Zijn er alternatieven als je allergisch bent voor klassiek brood?

We genieten allemaal wel van ons dagelijks sneetje brood. Voor vele mensen is het eten van brood echter geen vanzelfsprekendheid. Zij zijn namelijk allergisch voor brood. Om het helemaal correct te stellen, zijn ze niet allergisch voor het brood maar wel voor een of meerdere van de ingrediënten die in brood aanwezig zijn. Voor deze mensen is het steeds oppassen geblazen als ze een boterham willen eten. Gelukkig betekent dit niet dat ze helemaal geen brood kunnen eten. Er bestaan namelijk alternatieven voor het klassieke brood die je waarschijnlijk wel kunt eten.

Soorten allergieën die een rol spelen bij de consumptie van brood

De bekendste allergie, die eigenlijk een intolerantie is, maar wel met dezelfde achterliggende werking als een allergie is glutenintolerantie of coeliakie. Maar daar blijft het niet bij. Hier enkele van de meest voorkomende allergieën, naast die voor gluten, die een rol kunnen spelen bij de consumptie van brood:

Soorten allergieën die een rol spelen bij de consumptie van brood

  • Notenallergie: Een veel voorkomende allergie is deze voor noten. Heel wat broden bevatten noten of restjes van noten. Dit kan leiden tot zwellingen van de keel, maar ook astma en zelfs in shock gaan.
  • Tarwe-allergie (tarwe en spelt): Ongetwijfeld heb je weleens een speltbrood overwogen. Heb je een tarwe-allergie, waarbij je allergisch bent voor tarwe of spelt, kan je dit brood beter links laten liggen. Dit kan tot zeer hevige reacties leiden (braken, diarree, darmklachten) met in uitzonderlijke situaties zelfs de dood tot gevolg.
  • Koemelkallergie: Je zult het misschien niet meteen linken aan brood, maar toch zijn er bij de bakker verschillende broden en andere lekkernijen die met melk werden gemaakt. Denk maar aan briochebrood, natuurlijk melkbrood, krentenbrood, kaasbroodjes, naanbrood en croissants.

Waarom ben je allergisch voor brood?

Als je allergisch bent voor brood dan ben je allergisch voor een bepaald onderdeel van een ingrediënt dat in het brood verwerkt zit. Net zoals bij andere voedselallergieën is de boosdoener het eiwit dat in het ingrediënt verscholen zit. In het geval van een allergie gaat ons afweersysteem het eiwit niet herkennen en gaat ons immuunsysteem als reactie afweerstoffen aanmaken. Dit resulteert in soms heftige reacties en aanvallen.

Zijn er alternatieven als je allergisch bent voor klassiek brood?

Ja, die zijn er zeker? Je bent hoogstwaarschijnlijk niet alleen met je allergie terwijl je toch soms zin hebt in een sneetje brood. Bakkers zijn ondertussen op de hoogte van de verschillende allergieën die de ronde doen en hebben vast en zeker een alternatief voor je klaar. Gewoon even navragen bij je plaatselijke bakker welke ingrediënten er in het brood zijn verwerkt of je allergie doorgeven. Zo kan iemand die allergisch is voor brood toch nog voor een gepast alternatief gaan.

Aangezien een tamelijk hoog percentage van mensen met glutenintolerantie of coeliakie kampt, vind je bij iedere bakker wel broden die hier rekening mee houden. Glutenvrij brood wordt over het algemeen gemaakt met graansoorten die het eiwit gluten niet bevatten. Voorbeelden hiervan zijn rijst, haver, quinoa, boekweit en gierst. Koop je een glutenvrij brood bij de bakker dan mag je er zeker van zijn dat er geen gluten inzitten. Koop je bijvoorbeeld een brood gemaakt van haver in de supermarkt controleer dan zeker of het 'glutenvrij' brood tijdens het productieproces niet vervuild kan geraakt zijn met andere granen.

Waar brood kopen met een allergie

Wij raden iedereen aan om een bezoek aan de plaatselijke bakker te brengen. Hij of zij weet perfect welke ingrediënten werden gebruikt. Op Bakkers Vlaanderen vind je snel een bakker in de buurt die je kan helpen.