GLUTENVRIJ BROOD: WAT IS HET PRECIES?

Glutenvrij brood: wat is het precies?

Glutenvrij brood: wat is het precies?

Steeds meer warme bakkers nemen glutenvrij brood op in hun assortiment. Dat is goed nieuws voor iedereen die niet tegen gluten kan. Maar wat is dat nu precies, een glutenvrij brood? En is het écht gezond? Lees er meer over in deze blog.

Wat zijn gluten?

Laten ons beginnen met jou wat meer te vertellen over gluten. Je vindt ze terug als onderdeel van de eiwitten in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver. Inderdaad, de graansoorten waar brood van gemaakt wordt.

Straffer zelfs: dankzij gluten krijgt brood die heerlijke, luchtige structuur waar iedereen zo van houdt. Of toch bijna iedereen.

Mensen die lijden aan de aandoening ‘coeliakie’ kunnen gluten immers niet zo goed verdragen. Zo krijgen ze onder meer last van hun darmen en maag. Statistisch gezien is 0,5 tot 1 % van de bevolking glutenintolerant, wat neerkomt op zo’n 55.000 Belgen.‍

Wat is glutenvrij brood?

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft een glutenvrij brood uiteraard geen gluten. Toch is dat niet zo evident.

Daarnet las je immers al dat gluten zorgen voor die luchtige structuur die zo typerend is aan brood. Gluten geven vorm en textuur aan je brood. Tarwe staat dan ook bekend als de enige bakwaardige graansoort voor brood.

Vaak worden bij het maken van glutenvrij brood daarom gekeken naar alternatieven zoals:

  • glutenvrij tarwezetmeel
  • rijstbloem
  • maïszetmeel en aardappelzetmeel

Is glutenvrij brood gezonder dan gewoon brood?

Als je lijdt aan coeliakie, zeggen we volmondig ‘ja’. Zo niet, blijf dan trouw aan je gewone boterhammen. Glutenvrij brood bevat volgens onderzoeken van HoGent en UGent vaak meer suiker en vet dan gewone broden. Glutenvrij betekent daarom niet per definitie gezonder.

Bovendien is het niet aan te bevelen om als gezond persoon zomaar gluten uit je dieet te schrappen. Gluten bevatten namelijk ook essentiële voedingsmiddelen. Ben je niet glutenintolerant? Ga dan voor een gewoon brood.‍

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

Ben je op zoek naar een warme bakker om glutenvrij brood te kopen? Wij zijn de snelste en kortste weg naar jouw warme bakker.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt.