Als je nog nooit hebt geproefd van de Antwerpse handjes, heb je er zeker al eens iets over gehoord. Maar waar komen de Antwerpse handjes precies vandaan? En hoe worden ze gemaakt? Je leest het allemaal in deze blog.
Eigenlijk is deze paragraaf overbodig, want iedereen heeft weleens van Antwerpse handjes gehoord. Of gewoon kort: de ‘handjes’. Het zijn namelijk de meest bekende koekjes van de Vlaamse diamantenstad.
De artisanale koekjes in de vorm van kleine handjes bestaan uit onder meer boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen.
Om de oorsprong van de koekjes te vinden, moet je al ver teruggaan in de tijd. Namelijk naar 1934. In dat jaar won de Antwerpse banketbakker Jos Hakker een wedstrijd van de Koninklijke Verenging van meester Banketbakkers.
Wat de doorslag gaf? Zijn overheerlijke dessertkoekjes in de vorm van handjes. Al snel wonnen de koekjes aan populariteit. Uiteindelijk stelden enkele bakkers in 1956 een herwaardering van de Antwerpse handjes voor.
Zo werden de samenstelling, de vorm en de verpakking van de Antwerpse handjes voortaan beschermd door een octrooi. Ook mogen sindsdien enkel leden van de Antwerpse BakkersUnie de koekjes maken.
Wie de legende rond de stadsnaam van Antwerpen kent, weet dat ook de koekjes ernaar vernoemd zijn. Volgens de legende moesten voorbijvarende schippers op de Schelde vroeger een zware tol betalen aan een zekere reus, genaamd Druoon Antigoon. Als een schipper toch weigerde, hakte de reus een hand af.
Dat ging door tot de Romeinse honderdman Silvius Brabo de strijd aan ging met de reus. Brabo won het gevecht, doodde reus, hakte zijn hand af en smeet ze in de Schelde. Aan dit ‘handwerpen’-tafereel heeft Antwerpen haar naam te danken. En dus ook de koekjes.
Ben je benieuwd naar de smaak van de Antwerpse handjes? Je kan ze vinden bij de meeste warme bakkers in ’t stad. Bij Bakkers Vlaanderen vind je hier een lijst van alle warme bakkers in Antwerpen.