BIOLOGISCH BROOD: WAT WORDT DAARMEE BEDOELD?

Biologisch brood: wat wordt daarmee bedoeld?

Biologisch brood: wat wordt daarmee bedoeld?

Biologisch brood verschijnt steeds vaker bij mensen op de ontbijttafel. Maar wat is het precies? En kan een biobrood zomaar het label ‘biologisch’ opgeplakt krijgen? Je komt het allemaal te weten in deze blog.

 

Wat is een biologisch brood?

 

De naam geeft het eigenlijk al een beetje prijs: een biologisch brood is gemaakt van grondstoffen uit de biologische landbouw. Deze boeren weren bij de graanteelt het gebruik van pesticiden of kunstmest. Het brooddeeg bestaat naast biologisch meel onder meer uit gist of desem, zout en water.

 

Mag je een brood zomaar ‘biologisch’ noemen?

 

Neen, het brood moet eerst aan enkele specifieke voorwaarden voldoen om het label ‘biologisch’ te verkrijgen. Zo hoort maar liefst 95 % van de ingrediënten biologisch te zijn. Het gaat zelfs nog verder: zowel de grondstoffen als de broden moeten gecertificeerd zijn. Daarvoor moet het brood voldoen aan een lastenboek onder Belgische en Europese reglementering.

 

Hoe herken je een biobrood?

 

Biologische broden dragen steeds het Europese bio-logo. Verder kunnen ze – net als alle andere bioproducten van Belgische makelij – ook het Biogarantie-logo hebben. Op die manier kan je helemaal zeker zijn dat je boterhammen voldoen aan de vastgelegde criteria rond biologisch brood.

 

Biologisch brood kopen? Vind nu een warme bakker in je buurt!

 

Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker bij jou in de buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.