WELK BROOD KUN JE PERFECT ETEN ZONDER BELEG?

Welk brood kun je perfect eten zonder beleg?

Welk brood kun je perfect eten zonder beleg?

Er gaat geen dag voorbij of een sneetje brood maakt ons wel blij. Wat zouden we zijn zonder onze melige vriend die al jaar en dag van ons dagelijks dieet onderdeel uitmaakt. Door de tijden heen is brood ook geëvolueerd tot een manusje-van-alles; van de klassieke snee brood tot het verwerken in desserts zoals broodpudding. Er zijn heel wat toepassingen en soorten die het een bijzonder interessant, verrassend en bovenal overheerlijk product maken. Het populairste is nog steeds om brood met beleg te eten. Toch liggen er heel wat broodsoorten op de broodplank die geen beleg nodig hebben en daar willen we het vandaag over hebben. Brood dat je kunt eten zonder beleg…

De traditie van brood met beleg

De traditie van brood met beleg gaat honderden jaren terug. In een tijd waar de keuze uit broodsoorten nog eerder beperkt was, wilde men wat kleur en geur aan brood geven door er beleg op te gooien. Terwijl dat tweehonderd jaar geleden nog enkel ham en kaas was, is het aanbod tegenwoordig zo goed als onbeperkt. Van vissla over preparé tot gehaktballetjes in tomatensaus en honderden soorten salami. Geen wonder dat brood zo populair is. De Bourgondiërs onder ons maken gegarandeerd een vreugdesprong als ze weer eens een beenhouwerij binnenstappen.

Van brood met naar brood zonder beleg

Naast het gigantische aanbod van beleg groeide echter ook het aanbod aan broodsoorten. Dat maakt dat er tegenwoordig heel wat soorten brood zijn die je perfect zonder beleg kunt eten. Het zijn soorten die dankzij hun ingrediëntenlijst op zich al een overheerlijke smaak hebben. Vaak is een klein laagje boter in dit geval genoeg om je smaakpapillen helemaal te betoveren. Je kunt het trouwens zo gek niet bedenken of je kunt er wel een brood mee maken. Dit maakt dat je buiten de broden die we hieronder kort aan jou zullen voorstellen, ook zelf aan de slag kunt. Populair zijn bijvoorbeeld broden waarin groenten of fruit worden verwerkt. Of wat gedacht van een knapperige notencombo om je brood wat meer smaak en die crunchy taste te geven.

Brood dat je kunt eten zonder beleg

  1. Notenbrood: Een van onze persoonlijke favorieten in het rijtje van brood zonder beleg is notenbrood. En dan hebben we het niet alleen over het sesamzaad waarmee soms gedecoreerd wordt. Amandelen, zonnebloempitten, walnoten… laat je gerust gaan. Er kan maar weinig verkeerd gaan.
  2. Rozijnenbrood: Een brood dat zeker in dit lijstje thuishoort, is natuurlijk rozijnenbrood. Het is toch altijd een beetje feest als dit brood op tafel komt. Binnen deze categorie gaat een eervolle vermelding naar het roggeverdommebrood. Het roggeverdommebrood kent zijn oorsprong in het Antwerpen van de Middeleeuwen. De verdoemden, lees gevangenen, kregen toen rogge-tarwebrood van een rijke zakenman en daar werden op feestdagen rozijnen aan toegevoegd. Het roggeverdommebrood was geboren. Zowel rozijnen- als roggeverdommebrood zijn heerlijk met wat boter op!

    Brood beleg
     
  3. Suikerbrood: Wondermooi in zijn eenvoud en oh zo lekker… suikerbrood is de naam. Het brood, gemaakt met stukjes suikerklont en kaneel, heeft ondertussen vanuit het Noorden van Nederland ook onze contreien bereikt. Net zoals bij rozijnenbrood doet wat roomboter wonderen, maar je kunt het brood ook perfect zonder beleg of boter eten.
  4. Desembrood: Gaan we terug naar het ontstaan van brood om en bij de 3 à 4000 jaar geleden, dan komen we terecht bij een brood dat vandaag de dag nog steeds bestaat; desembrood. In plaats van gist wordt er hier desem als rijsmiddel gebruikt. Desembrood heeft een vollere, rijpere en rijkere smaak. Dit maakt het brood perfect om zonder beleg te eten. Bij de bakker vind je trouwens leuke combinaties met bijvoorbeeld ingrediënten zoals bier, dadels en zelfs kaas.

Conclusie

Duik eens onder in de weelde aan broodsoorten die op ons ligt te wachten en ontdek zelf dat er ook brood is dat je zonder beleg kunt eten. Notenbrood, rozijnenbrood of desembrood in al zijn vormen en maten om er maar enkele te noemen. Soms met een streepje boter, maar soms ook gewoon puur natuur.

Brood zonder beleg bij jou in de buurt

Bakkers Vlaanderen kan een sneetje brood zonder beleg ook wel smaken. Voor het lekkerste rozijnenbrood, notenbrood en desembrood kan je terecht bij he ambachtelijke bakker door gewoon je postcode en gemeente in te geven. Smakelijk!