IS BRUIN BROOD GEZONDER DAN WIT BROOD?

Is bruin brood gezonder dan wit brood?

Is bruin brood gezonder dan wit brood?

Is bruin brood gezonder dan wit brood of is dat maar een fabeltje? En wat maakt brood nu eigenlijk zo gezond? In deze blog lees je hoe bruin en wit brood worden gemaakt en gaan we dieper in op de verschillen tussen beiden.

 

Wat maakt brood gezond?

 

Of het nu gaat om tarwe, gerst, rogge of haver: het hoofdbestanddeel van brood is graan. Alle eerdergenoemde graansoorten zijn dan ook rijk aan waardevolle – en zelfs onmisbare – voedingsstoffen zoals vezels, mineralen en vitaminen.

Wie niet op regelmatige basis een boterham eet, denkt misschien beter eens twee keer na. De voedingsvezels in brood zijn namelijk belangrijk voor de bevordering van de spijsvertering, de aanvoer van ijzer en het in balans houden van je cholesterol en bloeddruk

 

Bruin of wit brood: nog meer verschillen dan de kleur?

 

Voor de bruine broodsoorten gebruikt de warme bakker meel en volkorenmeel, waarin de graankorrel (bijna) volledig is verwerkt. Denk bijvoorbeeld maar aan de zemel, oftewel de buitenste laag van de graankorrel. Die zit namelijk boordevol met nuttige voedingsstoffen.

Wit brood daarentegen wordt gemaakt van bloem. En bloem bevat niet de hele graankorrel, maar enkel het fijngemalen middelste gedeelte. De zemel, die zo rijk is aan voedingsvezels, is dus niet in wit brood terug te vinden.

 

Conclusie: is bruin brood gezonder dan wit brood?

 

In één woord: ja. Maar dat wil niet zeggen dat wit brood niet goed voor jou is. Integendeel. Wit brood zit nog steeds vol met voedingsstoffen die nuttig zijn voor jouw lichaam, maar alleen telt bruin brood er meer. Geloof dus niet de gezondheidsgoeroes die zeggen dat wit brood ongezond is.

Wil je helemaal zeker zijn dat je voldoende vezels en andere voedingsstoffen eet? Opteer dan voor een volkorenbrood. Daarin wordt de hele graankorrel verwerkt, wat goed is voor je darmflora en de spijsvertering.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Ben je op zoek naar een warme bakker in jouw buurt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt.