IS WIT BROOD GEZOND?

Is wit brood gezond?

Is wit brood gezond?

Je leest het overal: plots is wit brood door gezondheidsgoeroes ongezond verklaard. Maar hebben ze gelijk? Is wit brood gezond of ongezond? Je leest in deze blog hoe wit brood gemaakt wordt en wat het verschil is met bruine broden en volkorenbroden.

Hoe wordt brood gemaakt?

Zowel witte als bruine broden worden gemaakt van graan. Van tarwe, spelt, haver, maïs, gerst tot rogge: er kunnen verschillende graansoorten gebruikt worden. Deze graansoorten zijn allen rijk aan waardevolle voedingsstoffen. Denk maar aan vitaminen, vezels en mineralen.

Het belang van de voedingsvezels is niet te onderschatten. Zo bevorderen ze de spijsvertering en krijg je er een verzadigd gevoel van, verlagen ze jouw cholesterol en bloeddruk en zorgen ze voor de aanvoer van ijzer.‍

Wat is het verschil tussen wit brood en bruine broden?

De bruine soorten zijn gemaakt van meel en volkorenmeel, waarin het merendeel van de graankorrel of zelfs de gehele graankorrel is verwerkt. En dus ook de zemel – de buitenste laag van de graankorrel – die boordevol voedingsstoffen zit.

Voor wit brood gebruikt de bakker daarentegen bloem, waarbij hij niet de hele graankorrel heeft toegevoegd. Bloem bevat enkel het fijngemalen middelste gedeelte van de tarwekorrel. Kortom: niet de zemel, die zo rijk is aan voedingsvezels.‍

Is wit brood gezond?

Na het lezen van de vorige twee paragrafen kan je misschien besluiten dat wit brood ongezond is. We stellen jou gerust: dat is niet zo. Wit brood bevat nog steeds gezonde voedingsstoffen. Alleen aanzienlijk minder dan bruin brood of volkorenbrood.

Let je op jouw gezondheid? En vind je bruin brood lekkerder? Kies dan een volkorenbrood. Dat is gemaakt van de hele graankorrel. Het is goed voor je darmflora, spijsvertering en je gewicht.‍

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

Ben je op zoek naar een warme bakker in jouw buurt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt.