CALORIEëN BOTERHAM: HOEVEEL ZIJN HET ER PRECIES?

Calorieën boterham: hoeveel zijn het er precies?

Calorieën boterham: hoeveel zijn het er precies?

Hoeveel calorieën bevat je boterham? Dat lees je in deze blog. Ook vertellen we jou waar die calorieën precies vandaan komen en waarom ze zo belangrijk zijn om een gezonde en optimale werking van jouw lichaam te garanderen.

 

Hoeveel calorieën telt een boterham?

 

Het aantal calorieën van een boterham hangt af van het soort brood. Zo telt een snee wit brood met melk en water respectievelijk gemiddeld 74 en 77 kcal. Met een snee bruinbrood krijg je dan weer 83 kcal binnen.

Een snee volkorenbrood bevat 82 kcal. En meergranenbrood bevat per boterham zo’n 91 kcal. Maar vergeet zeker niet het volgende: het totaalaantal calorieën dat je naar binnen speelt, is in grote mate afhankelijk van het beleg waarvoor je kiest.

 

Waar komen de calorieën vandaan?

 

De calorieën in brood bestaan voor 15 tot 20 % uit eiwitten, voor 5 tot 20 % uit vet en voor het overgrote deel – zo’n 60 tot 80 % – uit koolhydraten. En dat is een goede zaak, want koolhydraten dragen bij aan een goede gezondheid.

 

Waarom zijn koolhydraten zo belangrijk?

 

Daar kunnen we kort op antwoorden: omdat jouw lichaam koolhydraten ‘broodnodig’ heeft. Om een optimale werking van jouw hersenen en je zenuwstelsel te garanderen, moet je dagelijks minimaal 50 tot 100 gram koolhydraten eten.

Het Voedingscentrum beveelt dan ook een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor zo’n 40 tot 70 % bestaan uit koolhydraten. Het is zelfs zo dat wie een onevenwichtig vermageringsdieet volgt, vaak te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Kortom: zorg er zeker voor dat je dagelijks je broodsneetjes eet!

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Wil je graag brood kopen? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.