HASSELTSE SPECULAAS: BIJZONDER, ANDERS EN OVERHEERLIJK

Hasseltse speculaas: bijzonder, anders en overheerlijk

Hasseltse speculaas: bijzonder, anders en overheerlijk

Iedereen kent wel de typische speculaas die kinderen krijgen wanneer de Sint in het land is. Maar Hasseltse speculaas is totaal anders. In deze blog bespreken we de smaak, vorm, structuur, oorsprong en verkooppunten.

Wat is er zo anders aan Hasseltse speculaas?

Wie speculaas zegt, denkt meteen aan die typische dunne, krokante schijven die je met Sinterklaas overal in de supermarkt ziet. Maar het kan ook anders. Zo bestaat Hasseltse speculaas uit dikke, overheerlijke ‘hompen’ van zo’n 50 gram.

Onder een krokant korstje verbergen deze hompen een lekkere, zachte speculaas. De structuur maar vooral de smaak kan je niet vergelijken met de gekende varianten uit de supermarkt. Zo is Hasseltse speculaas iets minder sterk gekruid en milder.‍

Waar komt Hasseltse speculaas vandaan?

Over de oorsprong van de speculaas valt te discussiëren. Of zeggen we beter: te ‘speculeren’? Zo gaan er vele variaties rond over wie er het eerst op de proppen kwam met de hompjes.

Wel is zeker dat Hasseltse speculaas al voor WOI door lokale bakkers werd verkocht. Het recept gaat sindsdien over van vader op zoon of van meesterbakker op knecht.‍

Waar kan je Hasseltse speculaas kopen?

Je leest het: er zijn nog vele vragen rond de historie van Hasseltse speculaas. Maar is dat belangrijk? Nee. Wat écht telt, is dat ambachtelijke bakkers in Hasselt de traditie van de bijzondere koekjes nog steeds in ere houden.

En dan hebben we het in het bijzonder over Bakkerij St. Marie en Patisserie Verboven, twee erkende producenten.‍

Zoek je een warme bakker in Hasselt?

Zoek je nog bakkers in Hasselt? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar jouw warme bakker. We beschikken over een ruim ledental van ambachtelijke bakkerijen in Hasselt. Ongetwijfeld vind je hier het adres van een warme bakker in jouw wijk.