IS SPELTBROOD GEZOND?

Is speltbrood gezond?

Is speltbrood gezond?

Is speltbrood gezond? Die vraag wordt de laatste tijd vaak gesteld, want steeds meer ligt de focus op gezonde voeding. In deze blog gaan we daarom dieper in op de samenstelling en de voedingswaarde van speltbrood in vergelijking met gewoon tarwebrood.

 

Wat is speltbrood?

 

De naam geeft het eigenlijk al helemaal prijs: speltbrood wordt gemaakt van – uiteraard – spelt. Dat is een ‘oergraan’ dat tot het geslacht tarwe behoort, maar toch wordt aanzien als een primitievere variant van de tarwe die we vandaag kennen. Zo wordt spelt al sinds 5000 v.C. verbouwd.

De voornaamste reden waarom spelt vandaag de dag niet langer op grote schaal geteeld wordt, is omdat de opbrengst per hectare veel lager ligt dan bij gewone tarwe. Wel hoeft er voor spelt minder bemesting gebruikt te worden en is de graansoort beter bestand tegen ziekten.

 

Is speltbrood gezond?

 

Daar bestaat geen discussie over. Er wordt zelfs beweerd dat spelt veel gezonder is dan gewone tarwe, maar eigenlijk zijn de samenstelling en de voedingswaarde nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Logisch ook, want deze graansoorten behoren tot hetzelfde geslacht.

Zo bevatten spelt en tarwe ongeveer evenveel eiwitten en ook de samenstelling van de koolhydraten is vergelijkbaar. Wel is speltbrood een betere bron voor onverzadigde zuren en vezels, maar tarwe biedt dan weer meer van het gezonde omega 3.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Om de rijke smaak en volle textuur van speltbrood te ervaren, zit je bij Bakkers Vlaanderen zeker op de juiste plaats. Onze website is immers de snelste en kortste weg naar een warme bakker bij jou in de buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.