IS KOOLHYDRAATARM BROOD ECHT ZO GEZOND?

Is koolhydraatarm brood echt zo gezond?

Is koolhydraatarm brood echt zo gezond?

Als we op voedingsgebied 1 ding niet kunnen missen in ons dagelijkse leven is het wel brood. Broodnodig… de uitvinder van die term wist het al. We weten echter allemaal dat daar weleens het schoentje durft te wringen. Zeker als je bijvoorbeeld wilt afvallen of iets gezonder in het leven wilt staan. We willen ons dagelijks sneetje geluk immers niet zomaar zonder slag of stoot opgeven. In plaats van je de vraag te stellen: ‘Hoeveel brood mag je eten om af te vallen?’, kan je jezelf misschien de vraag stellen: ‘Kan het niet gezonder?’. Ja hoor, dat kan! Naast broodjes gezond zoals notenbrood en volkorenbrood, bestaat er namelijk ook zoiets als koolhydraatarm brood. Samen met jou trekken we graag onze bakkersschort aan om de geheimen van koolhydraatarm brood te ontrafelen. Maar laten we starten bij het begin…

Wat is koolhydraatarm brood?

Eigenlijk vertelt de naam van dit type brood al heel wat. Het gaat namelijk om een broodsoort die in tegenstelling tot haar witte, bruine, volkoren en andere broertjes en zusjes minder koolhydraten bevat. Je zou kunnen stellen dat we van een koolhydraatarm brood kunnen spreken van zodra het aantal koolhydraten per snee brood onder de 10 gram zakt. Om je een idee te geven:

  • Een snee wit brood bevat tussen de 15 en 20 gram koolhydraten
  • Een snee volkorenbrood bevat tussen de 12 en 15 gram koolhydraten
  • Een snee koolhydraatarm brood bevat tussen de 5 en 10 gram koolhydraten

Dit zijn natuurlijk geen definitieve cijfers, maar zo krijg je toch al een idee van waar het om draait.

Is koolhydraatarm brood gezonder dan andere broden?

Het zou onjuist zijn om hier volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Dit brood bevat dan wel minder koolhydraten, maar daarom niet automatisch minder calorieën. En hoe je het ook draait of keert, afvallen is nog altijd synoniem met calorieën tellen. We zien vaak dat dit type brood evenveel of zelfs meer calorieën per snee brood bevat. Dit komt simpelweg omdat er meer vet wordt aan toegevoegd om de structuur en smaak enigszins te behouden. Belangrijk is dus om altijd het volledige ingrediëntenplaatje te bekijken. Pas dan kan je precies bepalen of een bepaald type brood gezonder is dan een ander type brood.

De zoektocht naar koolhydraatarm brood

Allemaal leuk en wel, maar hoe ga je nu op zoek naar dit type brood? Om je te helpen in je zoektocht naar koolhydraatarm brood, houd je best volgende zaken in het achterhoofd:

  1. Stel de vraag: Stap je plaatselijke bakker of lokale biowinkel binnen en stel gewoon de vraag. Het brood wordt in de meeste gevallen ter plaatse gebakken, dus geen betere bron van informatie dan de bakker zelf.
  2. Je koolhydratendoel: In vele gevallen begint het natuurlijk met het stellen van een doel. Wil je afvallen of volg je een dieet dan hoort het tellen van de koolhydraten daar standaard bij. Stel op deze basis een dagelijks koolhydratendoel in en bepaal dan hoeveel van dit doel je aan brood wilt besteden.
  3. Bekijk de verpakking: Niet alle broodverpakkingen bevatten een ingrediëntenlijst, maar is dit wel het geval dan kan je daar gewoon nagaan hoeveel koolhydraten je brood bevat.
  4. Vezelrijk brood: Ga op zoek naar vezelrijk brood. Vezels zijn het onverteerbare deel van koolhydraten en geven je sneller dat vol gevoel. En hoe voller het gevoel hoe minder sneetjes brood je zult eten. Vezels zorgen ook voor een lagere kans op diabetes type 2.
  5. Een hoog proteïnegehalte: Koolhydraatarme broden zijn vaak broden met een hoog proteïnegehalte. Het klassieke tarwemeel wordt immers deels vervangen door sojameel om op koolhydraten te besparen. Sojameel op haar beurt heeft dan weer een hoger eiwitgehalte.

Conclusie: Is koolhydraatarm brood echt zo gezond?

Ja en nee…of beter nog ‘misschien’. In ons artikel viel al te lezen dat een brood dat arm is aan koolhydraten niet automatisch gezonder is. Veel hangt af van wat er in de plaats gebruikt werd om het brood samen te stellen. Bevat het meer vetten om de smaak en structuur ten goede te komen dan kan je niet echt van gezonder spreken. Bevat het echter dezelfde hoeveelheid vet dan een klassiek brood, maar in combinatie met minder koolhydraten dan is het wel gezonder. Zetmeel in klassiek brood wordt namelijk al snel als glucose in de bloedbaan gestuurd. Dit gaat de insuline en bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Een koolhydraatarm alternatief gaat voor een veel evenwichtigere bloedsuikerspiegel zorgen. 

Start je zoektocht naar koolhydraatarm brood hier

Bakkers Vlaanderen wil je graag helpen in je zoektocht naar koolhydraatarm brood. Maak gebruik van het platform en vind op 1-2-3 een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Even je postcode en gemeente ingeven en je brood ligt binnen handbereik.