SPORT EN BROOD COMBINEREN

Sport en brood combineren

Sport en brood combineren

Sporten en voeding… het zijn twee zaken die vaak hand in hand gaan. Bij het leveren van topprestaties of het verliezen van gewicht gaat het een dan ook moeilijk zonder het ander. Ongeacht of je nu als recreant of als doorwinterede sporter door het leven gaat een goed uitgebalanceerd eetpatroon zal je altijd voordelen opleveren. Geen wonder dat we er graag de voedingsdriehoek bijnemen die je precies vertelt welke en hoeveel voedingsstoffen we nodig hebben. Brood speelt hierbij een heel belangrijke rol. Sport en brood zijn immers perfect te combineren aangezien brood een bron is van mineralen, vezels, eiwitten, koolhydraten en vitamines.

Brood voor sport

Wie een loopje, een fietstocht of een andere activiteit op het programma heeft staan, voorziet zijn of haar lichaam best van genoeg energie om deze activiteit op succesvolle wijze af te ronden. Wat brood voor het sporten kan in dit geval wonderen doen.

Wit brood bijvoorbeeld vormt een bron van snelle suikers of koolhydraten die meteen een energieboost geven terwijl de graanvarianten dan weer meer vezels en trage koolhydraten bevatten. Combineer je witte boterham met bijvoorbeeld een banaan die al snel 5 gram snelle koolhydraten, maar ook heel wat trage koolhydraten bevat. Haal je trage koolhydraten uit je granenbrood dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je boterham te beleggen met confituur of te eten met chocolade wat dan weer bronnen van snelle suikers zijn. Je merkt het al dat sport en brood perfect te combineren vallen.

Brood na sport

Na het sporten is het tijd om je lichaam te laten recupereren. Eiwitten zijn in dit geval cruciaal. Ze zorgen ervoor dat er geen spierafbraak plaatsvindt omdat je lichaam op dit moment op zoek gaat naar voedingsstoffen. Gemiddeld kan je stellen dat een persoon na intensief sporten 20 tot 25 gram eiwitten nodig heeft. En ja, deze eiwitten kan je ook uit brood halen. Zeker als je jouw sneetje brood combineert met bijvoorbeeld wat kaas of ander beleg zoals kippenwit. Nog een bewijs dat sport en brood goed samengaan.

Hoeveel brood mag je eten om af te vallen

Sport en brood

Vaak horen we mensen de vraag stellen 'Hoeveel brood mag je eten om af te vallen?' en gaat zelfs het gerucht dat je brood links moet laten liggen als je wilt afvallen. Een fabeltje dat we hier graag ontkrachten. Brood is gewoon een bron van belangrijke voedingsstoffen en kan perfect in een dieet passen. Afvallen is namelijk een simpele optelsom: je moet meer calorieën verbruiken dan je calorieën opneemt en dan val je af. Net zoals andere voedingsstoffen telt ook brood calorieën en met 81 calorieën voor 1 snee volkorenbrood is brood zeker geen dikmaker. Het is vaak het beleg dat het eten van brood ongezond maakt. Je mag dus gerust brood eten en dit combineren met sport om af te vallen. Er is geen enkele reden om dit niet te doen.

Er zijn trouwens heel wat broodsoorten die je zelfs zonder schroom 'gezond' mag noemen. Bijvoorbeeld volkorenbrood waarbij de hele graankorrel wordt gebruikt heeft heel wat gezondheidsvoordelen.

Gezond brood kopen bij de ambachtelijke bakker

Je plaatselijke ambachtelijke bakker helpt je graag om het gezondste brood te vinden. Neem een kijkje op Bakkers Vlaanderen voor een bakker in jouw buurt.