WAAROM IS VOLKORENBROOD GEZOND?

Waarom is volkorenbrood gezond?

Waarom is volkorenbrood gezond?

Elke gezondheidsgoeroe beweert dat volkorenbrood gezond is. Maar waarom is dat precies zo? Welke gezonde voedingsstoffen vind je terug in volkorenbrood? En wat zijn precies de effecten op het lichaam? Je lees het allemaal in deze blog.

 

Welke gezonde bestanddelen bevat brood?

Zoals je waarschijnlijk al wel weet, wordt brood gemaakt van tarwe, gerst, rogge, haver of spelt. Kortom: graan. En graan is een goudmijn van gezonde voedingsstoffen. Denk maar aan vitamines, mineralen en vooral ook vezels.

De graankorrel bestaat uit meerdere delen. Het grootste deel van de vezels, vitamines en mineralen zit in de buitenste laag van de graankorrel, namelijk de zemel. Maar ook de kiem bevat goede vetten, vitamines en mineralen.

De meelkern of het meellichaam – het middelste deel van de graankorrel – zit dan weer boordevol koolhydraten en eiwitten.

 

Waarom is volkorenbrood het gezondst?

In tegenstelling tot wit brood en andere broodsoorten, wordt in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt: van de zemel tot de kiem en meelkern. Je lichaam neemt dus alle gezonde voedingsstoffen op die de graankorrel te bieden heeft.

Vooral de grote hoeveelheid en het type vezels maken volkorenbrood zo gezond. Daarom raadt zelfs het Voedingscentrum aan om vaak volkorenproducten te eten. En dan worden vooral volkorenproducten van tarwe, haver, gerst of rogge bedoeld.

 

Gezondheidsvoordelen van volkorenbrood

 

  • Darmkanker

Omdat de vezels in volkorenbrood de darmen in beweging laten blijven, gaan de voedingsstoffen er vlot doorheen. Zo ontstaan er geen wondjes of irritatie, die mogelijk op termijn tot darmkanker kunnen leiden.

Bovendien zorgen de vezels voor de aanmaak van vetzuren in de darmen. Die vetzuren werken ontstekingsremmend, waardoor ze jouw darmen gezond houden.

 

  • Hart- en vaatziekten

De bioactieve stoffen in volkorenbrood gaan de strijd aan met ontstekingen of bloedstollingen in je lichaam. Die gunstige effecten vinden al plaats bij amper 90 gram volkoren per dag, oftewel zo’n drie boterhammen.

Volgens de statistieken van het Voedingscentrum verlaagt het dagelijks eten van volkorenbrood het risico op darmkanker met zo’n 25 procent.

 

  • Diabetes type 2

Volkorenbrood heeft een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel. Dankzij de vezels in het volkorenbrood worden koolhydraten minder snel opgenomen in je bloed. Dat zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel netjes in balans blijft.

 

Vind nu een ambachtelijke bakker in jouw buurt!

Heb je nu zin gekregen in een volkorenbrood van een warme bakker? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.