WAAR KOMT APPELTAART VANDAAN?

Waar komt appeltaart vandaan?

Waar komt appeltaart vandaan?

Waar komt appeltaart vandaan? Het zal je misschien verbazen, maar niemand kent de precieze oorsprong van het recept van deze overheerlijke lekkernij. In deze blog gaan we dieper in op de achtergrond van appeltaart.

 

Wat is appeltaart?

 

Eigenlijk is het antwoord op die vraag niet zo simpel, want de ene appeltaart is de andere niet. Zo spreekt men in Vlaanderen en Nederland van een appeltaart, maar in Groot-Brittannië van een ‘apple pie’ en in Frankrijk wordt deze lekkernij dan weer ‘tarte aux pommes’ genoemd.

Wat al die taarten gemeen hebben, zijn natuurlijk de basisingrediënten. Appeltaart wordt namelijk gemaakt van deeg en appels. Naargelang de traditie kunnen er bijkomstige ingrediënten aan toegevoegd worden zoals rozijnen of kranten.

De bodem en zijkant van appeltaart bestaat meestal uit zanddeeg. De vulling van de appeltaart bevat naast kleine schijfjes appel ook soms abrikozenjam, citroensap en zelfs rum of kaneel.

 

Hoelang bestaat appeltaart al en waar komt appeltaart vandaan?

 

De oorsprong van appeltaart is niet helemaal duidelijk. Wel kunnen we zeggen dat deze taart al eeuwenlang wordt gemaakt. Zo wordt appeltaart al in 1381 vermeld in een kookboek uit Groot-Brittannië.

Ook in de Lage Landen wordt appeltaart al enkele eeuwen bereid door ambachtelijke bakkers en banketbakkers. Zo staat appeltaart al in het eerste gedrukte kookboek van Nederland, namelijk ‘Een notabel boecxken van cokeryen’ uit 1514.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Wil je graag een appeltaart kopen? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.