WAT MAAKT EEN TOMPOES ALS GEBAK ZO SPECIAAL?

Wat maakt een tompoes als gebak zo speciaal?

Wat maakt een tompoes als gebak zo speciaal?

Geen bakker die de volgende lekkernijen niet in zijn toonbank heeft liggen: tompoezen! We kennen ze allemaal wel en we kunnen ze allemaal niet weerstaan. Die glimmende laag glazuur, dat krokante korstje en die overheerlijke vulling van banketbakkersroom die smeekt om opgegeten te worden. Geen wonder dat een tompoes als gebak zo populair is. Het is een gebak dat het verdient om niet alleen in de vitrine van de bakker tussen andere soorten koffiekoeken te pronken, maar ook in de archieven van onze blog. We stellen je graag een van onze favoriete gebakjes voor.

Wat is een tompoes gebak?

Een tompoes is een gebak dat wordt gekenmerkt door twee lagen van bladerdeeg met daartussen een stevige laag banketbakkersroom. De afwerking van het hele gebak gebeurt met een laagje glazuur. In de meeste gevallen gaat het bij ons om een laag witte glazuur. Steek je de grens over naar onze Nederlandse buren dan bots je waarschijnlijk regelmatig op oranje of roze lagen glazuur. Ongeacht de kleur is de smaak ongeveer overal hetzelfde; zoet.

Typisch voor een tompoes gebak is dat het overheerlijk is maar oh zo moeilijk om netjes naar binnen te werken. Al bij de eerste hap duwt de banketbakkersroom zich immers naar buiten. Het mag echter geen reden zijn om het niet te proberen. Het is gewoon een typisch kantje van dit gebak… wat het meteen ook zo charmant en uniek maakt.

Het ontstaan van de tompoes

Voor het ontstaan van de tompoes stappen we in de teletijdmachine en katapulteren we ons terug naar het Frankrijk van de 17de eeuw. Het is namelijk in Frankrijk dat het gebakje voor het eerst onder de naam “millefeuille” (letterlijk vertaald duizend laagjes) opduikt. De duizend laagjes verwijzen waarschijnlijk naar de typische bladerdeeglaagjes aan de onder- en bovenzijde van het tompoes gebak.  De naam tompoes of tompouce dan weer werd aan het gebak gegeven door een Amsterdamse bakker. Hij werd hierbij geïnspireerd door een Friese dwerg, 63 centimeter groot, die doorheen het hele land optredens gaf onder de naam Admiraal Tom Pouce (Frans voor duim). Deze dwerg had zijn inspiratie voor zijn naam dan weer gehaald van een Britse dwerg die ook optredens gaf, maar dan onder de naam General Tom Thumb (kleinduimpje).

De tompoes als gebak staat in verschillende delen van de wereld ook onder verschillende namen bekend. Wordt het gebak in Vlaanderen tompoes, glacéke of boekske genoemd, dan spreekt men in Nederland bijvoorbeeld eerder over een tompouce. In Frankrijk is het dan weer een millefeuille en in landen zoals Amerika, Zweden en Rusland moet je bij de plaatselijke bakker een Napoleon vragen.

Een tompoes kopen bij je plaatselijke bakker

Heb je na het lezen van ons artikel ook zo’n zin gekregen in een overheerlijke tompoes? Neem dan snel een kijkje op het platform van Bakkers Vlaanderen en zoek een ambachtelijke bakker met de lekkerste tompoezen bij jou in de buurt.