WAT IS ZUURDESEMBROOD?

Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood?

Het is je bij de plaatselijke ambachtelijke bakker misschien al opgevallen dat zuurdesembrood een steeds grotere plek in het schap inneemt. Bij mijn verdiepen in het zuurdesemonderwerp besloot ik een kijkje te nemen bij de bakker om de hoek. Tot mijn grote verbazing bleek deze vorm van brood ondertussen al in tal van varianten te bestaan. Er lag zelfs een zuurdesembrood met toetsen van een lokaal biertje. En lekker dat het was! Nu ik het zelf al verschillende malen heb geprobeerd, begrijp ik perfect waarom mensen tegenwoordig helemaal weg zijn van dit type brood. En dan te weten dat het al meer dan 6000 jaar bestaat. Hoog tijd om jullie met de zoete glimlach wat meer over dit ‘zure’ brood te vertellen.

Het ontstaan van zuurdesembrood

Het is natuurlijk moeilijk te achterhalen wanneer zuurdesembrood nu precies is ontstaan. Toch gelooft men dat de mens al meer dan 6000 jaar van dit brood geniet. Het maken gaat dan ook terug naar de echte basis van wat brood nu precies is. Om zuurdesembrood te maken, heb je immers niets meer nodig dan water, bloem (of meel), zout en desem. Sommige beweren dat deze vorm van brood dateert uit de tijd van Egyptische slaven en farao’s. In het oude Egypte moesten slaven namelijk iedere dag vers brood voor hun meesters bakken. Een tijdrovende klus. Toen een van de slaven vergeten was om brood te bakken, vond hij er niet beter op dan wat van het oude deeg met het nieuwe te mengen. Tot ieders grote verbazing smaakte het brood niet alleen lekkerder, maar kon men het brood ook langer bewaren. Zuurdesembrood was geboren!
 

Zuurdesembrood

Wat is zuurdesembrood?

Wat is zuurdesembrood of ook wel desembrood genoemd? Zoals al aangegeven, ga je met het maken van zuurdesembrood terug naar de basis van wat brood bakken nu precies is. Mensen die al een keertje zelf brood hebben gebakken, weten dat er in dit geval 4 hoofdingrediënten cruciaal zijn: meel (of bloem), water, rijsmiddel (meestal gist) en zout. Bij zuurdesembrood wordt gist als rijsmiddel eenvoudigweg vervangen door desem. Desem is een papje van meel of bloem met water dat je enkele uren of soms zelfs enkele dagen op bepaalde temperaturen laat rijzen. Verschillen in temperatuur, in samenstelling van bloem met water en de tijd dat je het laat rijzen zorgen voor subtiele smaakverschillen.

Nu we weten wat zuurdesembrood precies is, begrijp je misschien ook waarom het de afgelopen decennia stelselmatig uit de aandacht was verdwenen. Het enige andere ingrediënt dat zuurdesembrood de afgelopen decennia naar de achtergrond heeft teruggedrongen, was namelijk tijd. Om desem te maken, moet je de natuur immers haar gang laten gaan. Een klassiek brood bak je op 2 uur tijd, terwijl je voor een zuurdesemtijd toch een 30-tal uur nodig hebt. In tijden van ‘time is money’, geen vanzelfsprekendheid. We zien echter dat mensen tegenwoordig terug willen gaan naar de basis, zonder tientallen andere ingrediënten in hun voeding. Hiervoor betalen ze graag iets meer… want ook voor de bakker is time money.

Is zuurdesembrood gezonder?

Naast het feit dat je zuurdesembrood langer kunt bewaren, hebben enkele studies ook aangetoond dat het brood wel degelijk gezonder is. Het zou immers beter door het lichaam verteerd worden omdat de minerale voedingsstoffen in het brood (denk aan calcium, ijzer en magnesium) beter door ons lichaam worden opgenomen. Ook zou de hoeveelheid vitamines B hoger liggen dan bij een brood gebakken met gist.

Zuurdesembrood kopen bij je ambachtelijke bakker in de buurt

Zuurdesembrood bestaat tegenwoordig in allerlei varianten en smaken. Ontdek via het platform van Bakkers Vlaanderen nu zelf de wonderen van dit brood bij een ambachtelijke bakker in jouw buurt.