WAT IS DESEMBROOD?

Wat is desembrood?

Wat is desembrood?

Heb je nog nooit van desembrood gehoord? Dan kan je in deze blog meer informatie vinden over de samenstelling van het mysterieuze brood. Ook hebben we het over het productieproces en de mogelijke voordelen voor jouw gezondheid.

 

Wat is een desembrood?

 

Een brood heeft doorgaans vier hoofdingrediënten: meel, water, rijsmiddel en zout. Als rijsmiddel wordt voor de meeste broden gist gebruikt, maar in desembrood is dat desem. Desem ontstaat nadat een bakker een dun beslag van meel en water maakt en dat enkele dagen laat rusten. Zo ontwikkelen er zich door spontane fermentatie bacteriën en gisten die desem genoemd worden.

Je herkent desembrood aan de knapperige korst en de onregelmatige structuur. Het brood kan zowel wit als bruin en volkoren zijn. Ook kan iedere graansoort worden gebruikt: van tarwe tot rogge en spelt. Soms is desembrood zelfs verrijkt met noten of rozijnen.

 

Hoe wordt desembrood gemaakt?

 

Elk desembrood heeft een eigen karakter. Zo kan de bakker het deeg korter of langer laten rusten en rijzen, spelen met de temperatuur of zelfs de verhouding van meel en water veranderen. Door het proces van spontane fermentatie ontstaan er aroma’s die desembrood die typische heerlijke smaak geven.

 

Is desembrood gezond?

 

Omdat het ene desembrood niet het andere is, kan er moeilijk bepaald worden of het gezonder is dan een normaal brood. Al heeft het spontane fermentatieproces wel enkele belangrijke voordelen. Zo maakt het langdurige proces vezels, vitaminen, mineralen en andere stoffen beter beschikbaar voor je lichaam.

 

Desembrood kopen? Vind nu een warme bakker in je buurt!

 

Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker bij jou in de buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.